+ Meer informatie

Minder kans op ziekten door extra hormonen

Risico zou met helft verminderen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Extra toediening van oestrogenen in de vorm van tabletten aan vrouwen in hun overgang verlaagt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Professor M. Stampfer van de Amerikaanse Harvard Universiteit, die een uitgebreid onderzoek naar'de relatie tussen de toevoeging van deze hormonen en genoemde aandoeningen verrichtte, spreekt over een vermindering van het risico met de helft.

Omdat hart- en vaatziekten bij vrouwen nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak is, kan de therapie volgens de Amerikaanse onderzoeker duizenden levens sparen. Elke vrouw zou moeten overwegen na de menopauze extra oestrogenen tot zich te nemen. Voor vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, die om andere redenen extra hormonen krijgen toegediend, is het volgens Stampfer van groot belang niet van deze therapie af te zien.

Het aantal sterfgevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten is de laatste decennia sterk teruggelopen. Maar bij vrouwen zijn deze aandoeningen nog steeds de belangrijkste oorzaak van overlijden. Ongeveer 40 procent van alle sterftegevallen bij vrouwen is te wijten aan hart- en vaatziekten.

Opvallend is dat het sterftecijfer in verband met deze aandoeningen bij vrouwen vóór hun menopauze betrekkelijk laag is. Tijdens en na de overgang neemt dit echter sterk toe. Deze vaststelling leidde tot de conclusie dat de voor de menopauze nog functionerende eileiders een beschermende werking hebben.

Therapie

Uit het onderzoek is gebleken dat de oestrogenen, waarvan de produktie met de overgang terugloopt, een belangrijke rol spelen bij de vermindering van de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen vóór hun menopauze. Daarom, zo stelt Stampfer, kan een therapie waarbij het ontstane tekort aan oestrogenen van buiten af wordt aangevuld van grote betekenis zijn bij het terugdringen van het risico op hart-en vaatziekten.

Bij de onderzochte therapie werd gebruik gemaakt van het medicament Premarin in de laagst verkrijgbare dosis van 0,625 milligram. De Amerikaanse epidemioloog vermeldt nadrukkelijk dat de toegevoegde oestrogenen alleen de beschermende werking tegen hart- en vaatziekten hebben als ze via de mond worden ingenomen. Ze komen dan namelijk in de lever terecht. Bij hormoonsupplette door middel van een pleister op de huid, is dat niet het geval.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.