+ Meer informatie

''Red, yellow and blue" blijkt overgeschilderd

Goldreyer: Restauratie correct uitgevoerd

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaan Daniel Goldreyer, restaurateur van het schilderij "Who's afraid of red, yellow and blue III" van de Amerikaanse schilder Barnett Newman, heeft het doek wel degelijk overgeschilderd.

Dat concludeert het college van B en W van Amsterdam naar aanleiding van aanvullend onderzoek van het Gerechtelijk Laboratorium te Rijswijk naar de restauratiewerkzaamheden. Het rapport werd gisteren in het hoofdstedelijke stadhuis gepresenteerd.

In deze aanvullende rapportage laten deskundigen van het laboratorium weten „dat op het oorspronkelijke rode gedeelte van het schilderij -afgezien van een smalle rand langs het blauwe gebied -een dekkend rood is toegevoegd". De conclusies die het college hieruit trekt, komen overeen met die van de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, W. Beeren.

Beeren verleende Goldreyer de restauratieopdracht nadat het schilderij in 1986 ernstig was vernield. Vorige zomer keerde het na de restauratie terug naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na terugkomst ontstond grote commotie toen restauratiedeskundige prof. dr. E. van de Wetering stelde dat Goldreyer het schilderij simpelweg had overgeschilderd. Beeren verdedigde toen de restauratie die hij „good and satisfactory" noemde.

Volgens het college heeft Goldreyer directeur Beeren van de dienst moderne musea in de laatste fase van de restauratie niet tijdig vooraf en achteraf ingelicht over de werkzaamheden. Daardoor werd de opdrachtgever de mogelijkheid ontnomen de restauratiemethode te beoordelen.

De conclusie van het Gerechtelijk Laboratorium stemt niet overeen met dat wat Goldreyer verschillende keren heeft gezegd, namelijk dat hij het schilderij niet heeft overgeschilderd, zo stellen zowel het college als directeur Beeren nu.

Goldreyer blijft erbij dat hij de restauratie van het schilderij correct heeft uitgevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.