+ Meer informatie

Acht weken school, week rust

Commissie wil proef met snipperdagen voor scholieren

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Met ingang van volgend schooljaar moet er op een aantal scholen een proef worden gehouden met twee snipperdagen voor scholieren. Verder moet er een meer gelijkmatige verdeling komen van de vakanties over het schooljaar. De herfst- en de voorjaarsvakantie kunnen worden gespreid over twee weken.

Deze aanbevelingen doet de commissie vakantiespreiding van de voorlopige adviesraad voor de openluchtrecreatie, waarin de onderwijswereld, werkgevers en werkiiemers en de toeristenbranche zitten. Voorzitter mr. W. Aantjes van de commissie overhandigde het advies voor de vakantiespreiding voor de komende zes jaar gisteren in Den Haag aan staatssecretaris Gabor, coördinerend bewindsman voor de openluchtrecreatie. Het advies is ook gericht aan de ministeries van economische zaken, onderwijs en sociale zaken.

Rust

De commissie pleit voor een regelmatige afstemming van school- en rustperiodes. Na acht weken leren zou een periode van rust moeten volgen. Globaal betekent dit dat acht weken na de zomervakantie een week herfstvakantie gegeven wordt. Na weer acht weken volgt de kerstvakantie. Rond 1 maart zou dan de voorjaarsvakantie moeten plaatsvinden. Rond de eerste week van mei (Koninginnedag, Bevrijdingsdag en soms ook Hemelvaartsdag) is er de zogenaamde "meivakantie". Het aantal gebroken schoolweken neemt zo af. De huidige binding met de christelijke feestdagen wordt op deze manier losgelaten.

De herfstvakantie en voorjaarsvakantie moeten worden gespreid over twee weken, aldus de commissie. Bij de herfstvakantie spelen onderwijskundige argumenten de hoofdrol. De zomervakantie eindigt per regio op een ander moment, terwijl de kerstvakantie in het land op een gelijk tijdstip begint. Per regio is de periode tussen deze twee vakanties ^us verschillend. Door de herfstvakantie halverwege de zomer en de kerstvakantie te situeren en over een periode van twee weken te spreiden, ontstaat een grotere regelmaat. Bij de voorjaars/krokusvakantie spelen de recreatief-toeristische aspecten een grote rol, want tijdens deze vakantie gaan zeer veel Nederlanders er op uit.

Tripjes

De commissie stelt een experiment met twee snipperdagen per jaar voor leerlingen voor op een aantal proefscholen. Een onderzoek onder ouders leerde de commissie dat er veel behoefte bestaat bij de ouders aan snipperdagen voor hun kinderen. Dat maakt het hun mogelijk op atv-dagen. die veelal aansluiten bij de weekwisselingen, met de kinderen weg te gaan. Ook wordt het mogelijk om eendaagse tripjes tussendoor te maken met het gezin.

Hoewel staatssecretaris Wallage van onderwijs dezelfde organisatorische en onderwijskundige bezwaren heeft die de commissie opsomt in het rapport, zijn de onderwijsvertegenwoordigers in de commissie toch akkoord gegaan met de aanbeveling. Aantjes benadrukte dat het om een experiment gaat. Het ministerie van onderwijs is niet enthousiast over de plannen. De voortgang .van het lesprogramma zou in gevaar kunnen komen en dat vergroot de onrust binnen de school. Ook wordt een zwaardere claim gelegd op de verzuimregistratie van de scholen.

Vakantiegedrag

De aandacht voor de schoolvakanties buiten de zomermaanden is volgens de commissievoorzitter een gevolg van het vakantiegedrag van de Nederlander, dat steeds gevarieerder wordt. Naast de traditionele hoofdvakantie nemen steeds meer mensen een korte tweede of derde vakantie buiten de zomerperiode. Verder worden de vakanties buiten de zomerperiode bepaald door het schoolbestuur. Dat levert een aardige mengelmoes op. Door ook voor deze vakanties aanbevelingen te doen. wil de commissie bijdragen aan meer een heid en duidelijkheid naar het publiek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.