+ Meer informatie

Eerherstel

2 minuten leestijd

van de tsaar en een van diens belangrijkste steunpilaren waren geweest— en ongeveer zeventig jaar lang werd er officieel niet meer over hen gesproken.

Maar nu allerlei andere groepen hun al dan niet vermeende rechten weer gaan opeisen, achten de Kozakken ook de tijd gekomen om van zich te laten horen. De bijeenkomst 'in Oeraisk was het meest omstreden. Vooral omdat hier zo veel politiek gevoelige onderwerpen over de tafel gingen: een oproep aan alle Kozakken in de SowjetUnie zich te verenigen, te streven ding van het gebeuren in Oeraisk een dringend beroep gedaan op zijn collega Boris Jeltsin.

Hem is gevraagd ook van zijn kant al het mogelijke te doen om geen verdere conflicten tussen Russen en Kazachstanen te veroorzaken en de Kozakken in toom te houden.

Maar de vraag is of dat helpt. Jeltsin heeft een paar maanden geleden zelf in een onbezonnen bui al eens aanspraak gemaakt op NoordKazachstan en delen van de Oekraïne. Die uitspraak heeft hij onder druk van de enorme reactie toen weer overhaast moeten intrekken, maar het zegt misschien toch iets over zijn positie. plaatselijke Kozakkenleiders tegelijkertijd hoge functies in het partijen bestuurs-apparaat, in KGB, leger en militie hadden.

Snel gingen ze de markt op en zetten de toegangspoorten af. Russen mochten vertrekken. "Zwarten" (donkerder gekleurde handelaren, uit de Kaukasus) moesten blijven. Hun koopwaar werd vertrapt en vernield. Zelf werden de mensen gemolesteerd en afgevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.