+ Meer informatie

Onrust in Spaans leger neemt toe

Na onthullingen in Diario 16

2 minuten leestijd

MADRID — In de kazernes van het garnizoen van Madrid zijn donderdag uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen van kracht geworden. Terzelfdertijd hebben de nieuwe onthullingen over de mislukte coup van 23 februari voor een zekere malaise in de krijgsmacht gezorgd.

Tot de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de kazernes werd opdracht gegeven door de Kapitein-Generaal (garnizoenscommandant) van Madrid, Generaal Guillermo Quintana, De maatregelen gaan niet zover dat zij het verlof van de militairen beperken.

Uit betrouwbare bron in Madrid werd vernomen dat de maatregelen genomen zijn in verband met het lange 1meiweekeinde in Spanje.

Waarnemers, die erop wijzen dat geen sprake is van consignering van de soldaten, onderstrepen intussen wel dat de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen in vorige jaren niet genomen zijn en dat zij genomen zijn naar aanleiding van de nieuwe on.thullingen over de mislukte greep naar de macht en het noemen van nieuwe namen van officieren door het dagblad „Diario 16".

De aankondiging in de pers dat generaal José Juste — niet officieel bevestigd — binnenkort vervangen wordt, is aanleiding tot gemor binnen de pantserdivisie „Brunete", een keurkorps dat bij Madrid is gelegerd en dat door Juste wordt gecommandeerd.

Diario 16 schreef donderdag dat Juste op 23 februari vrijwillig afwezig was uit Madrid, zodat generaal Luis Torres Kojas het commando over de divisie op zich kon nemen en haar strategische punten in de hoofdstad laten bezetten.

Uit betrouwbare bron werd vernomen dat generaal Juste vrijdag het commando over zijn divisie zal neérieggen om tien dagen op vakantie te gaan.

In Madrid circuleerden donderdag geruchten over ontevredenheid van bepaalde militairen, gevoed door de pubhkatie op de voorpagina van het neofascistische dagblad „El Alcazar", van een artikel onder de kop: „Nu de koning er niet is, is het ogenblik daar".

De mislukte coup van 23 februari was ook voorafgegaan door een reeks artikelen in El Alcazar, waarin min of meer onomwonden werd opgeroepen tot een staatsgreep.

Overigens is koning juan Carlos donderdagmiddag van zijn officiële bezoek aan Rome in Madrid teruggekeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.