+ Meer informatie

Toestand in Libanon nog steeds verward

Leger in drie delen gesplitst

3 minuten leestijd

BEIROET — De leider van de beweging in Libanon, die het aftreden eist van president Franjieh, generaal Achdab, heeft verklaard, dat de beweging zal zijn gedwongen met militaire middelen een beslissing af te dwingen. Franjieh blijft weigeren af te treden.

Medewerkers van Achdab wensten te zeggen welke acties de strijdkrachten tegen de onwillige president overwegen. De politie heeft bekend gemaakt dat bij gevechten' in Beiroet en in noord Libanon 21 personen zijn gedood en 41 gewond. In het centrum van de hoofdstad werden gedurende de gehele dag geweer en machinegeweer vuur en het ontploffen van raketten gehoord.

Parlementsvoorzitter Assad heeft de parlementaire leiders vandaag weer bijeengeroepen.

Twee rechtse politieke groeperingen hebben zich zondag aan de zijde van de Libanese president geschaard. De partijen, de Christelijke Falangisten en Nationaal liberalen, hadden zich eerder uitgesproken voor een vrijwillig terugtreden van de president, maar verklaarden nu zich te verzetten tegen een gewelddadig afzetten van Franjieh.

De Falangistische vacuüm zei te geloven dat Franjieh's aftreden slechts ,,tot een vacuum leidt en Libanon tot op de rand van het onbekende duwt". Camille Chamoun, minister van binnenlandse zaken en leider van de nationaal liberalen, verklaarde later „de president totaal en absoluut te steunen".

 Intussen zijn de sluipschutters teruggekeerd in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. In de hotelwijk herinnerde de toestand aan die tijdens de burgeroorlog.

In paleis

 De president had zich gisteren verschanst in zijn paleis op een heuvel bij Beiroet, omgeven door getrouwe troepen. Over de radiozender die tot zijn beschikking staat verklaarde hij dat ook duizenden burgers zich hebben gewapend om hem te helpen. Achdab heeft hun overgave geëist. De radio van de Christelijke militie zei dat troepen van het „Libanees-Arabische" leger samen met guerrillastrijders en het ,,democratische bevrijdingsfront" het kantoor van de'premier in het centrum van' de stad hebben bezet. Het leger bestaat nu uit drie delen: pro-Franjieh, pro-Achdab en de troepen die zich tot een ,,Libanees-AraJjisch leger" hebben samengevoegd.

Afzijdig

De PLO houdt zich tot dusver officieel afzijdig. Het is niet duidelijk of Syrië, dat in Libanon tussen beide is gekomen en in januari een bestand bewerkte, de president steunt of de muiters. President Assad heeft wegens de gebeurtenissen in Libanon zijn staatsbezoek aan Frankrijk, dat maandag zou beginnen, afgezegd.

Politieke waarnemers menen dat Syrië niet veel op heeft met een militair bewind in Libanon, waarop het weinig invloed zou kunnen uitoefenen. Damascus zou voorstander zijn van een regering op brede basis.

De Engelstalige Egyptian Gazette in Cairo schreef zondag dat de bemiddelingspogingen van Syrië in Libanon tot doel hebben dat land onder beheer van Syrië te brengen en dat het weinig moeite doet om dat te verbergen. Het blad zei ook dat de Palestijnen zich niet met de Libanese aangelegenheden moeten bemoeien. Zij zijn daar omdat Israël hen tot vluchtelingen gemaakt heeft, ,,maar dat geeft hun niet het recht te streven naar invloed op de politiek van hun gastland", aldus het blad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.