+ Meer informatie

KLM-toestel rakelings langs twee vliegtuigen

1 minuut leestijd

SCHIPHOL - Een KLM-toestel heeft gisteren ter hoogte van het zuiden van Ierland rond half vier tot twee keer toe een bijna-botsing veroorzaakt met toestellen van andere maatschappijen. Dat heeft een woordvoerder van de KLM gisteravond bevestigd.

Op vlucht KL-0752 passeerde een MD-11-toestel van de KLM eerst op ongeveer 8 tot 10 kilometer afstand een MD-11 van Swissair. Nog geen kwartier later naderde het een toestel van British Airways op relatief korte afstand. Volgens woordvoerder P. Wellhüner van de KLM heeft een eerste onderzoek uitgewezen dat het KLM-toestel in beide gevallen van zijn route is afgeweken.

De MD-11 was ongeveer 80 kilometer verwijderd van het punt waar de bemanning dacht te vliegen. Wellhünner: "De instrumenten gaven een verkeerde locatie aan. De bemanning meende de juiste koers te volgen".

In beide gevallen waarschuwde het Traffic Collision Avoiding System (TCAS) de vliegers in alledrie de toestellen. TCAS is een geavanceerde voorziening die de bemanning waarschuwt als er een botsing met een ander toestel dreigt. Op een van de schermen in de cockpit licht dan een oranje-geel signaal en er gaat een alarm af. Het systeem geeft ook automatisch de juiste koerscorrectie op ter voorkoming van de botsing.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.