+ Meer informatie

Onrust Zaïre groeit, evacuatie begonnen

Nu ook plunderingen buiten Kinsjasa

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De onrust In Zaïre breidt zich steeds verder uit. Volgens de Belgische premier, Wllfried Martens, zijn In diverse plaatsen bulten de hoofdstad Kinsjasa ook soldaten aan het muiten en plunderen geslagen. Reden voor hem om de Belgen In Zaïre aan te sporen het land te verlaten.

Martens lichtte gisteravond de kamercommissies van buitenlandse zaken en defensie in over de toestand in Zaïre. Hij zei dat de onlusten, die zondagnacht in Kinsjasa begonnen onder ontevreden militairen, zijn overgeslagen naar Loeboembashi, Kolwesi en Likassi in de zuidelijke mijnprovincie Sjaba en Kisangani in het noordwesten van het land.

Vele Belgen zijn geïsoleerd en omringd door plunderaars. maar volgens de premier zijn er voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Hij drong er desondanks bij de ruim 10.000 Belgen op aan het land te verlaten. Volgens Martens heeft Parijs al besloten alle 5(X)0 Fransen te evacueren.

Verder heeft ook de Amerikaanse ambassade een bevel tot evacuatie gegeven. Eerder werd bekend dat Portugal, in overleg met Brussel en Parijs, voorbereidingen treft om de 40.0(X) Portugezen uit Zaïre te laten vertrekken.

Goed heenkomen

Intussen hebben ongeveer 300 Belgen al een goed heenkomen gezocht bij de Belgische adjunct-militair attaché thuis en zo'n honderd op de ambassade zelf. Er komen er steeds meer bij. zo liet de Belgische ambassadeur. Jean Coene. weten.

Franse para's hebben intussen de luchthaven van N'Djili. buiten Kinsjasa. onder controle. In de stad zelf is de Belgische ambassade ontzet door leden van de Zaïrese presidentiële garde (DSP). Samen met Franse para's zijn die de "Boulevard du 30 juin", de belangrijkste verkeersader van Kinsjasa, aan het vrijmaken.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft Nederlanders in Zaïre nog niet het advies gegeven te vertrekken. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft dat gistermiddag meegedeeld. In Zaïre bevinden zich volgens de laatste tellingen van de ambassade daar 565 Nederlanders, onder wie 200 missiewerkers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.