+ Meer informatie

Flevohof viert 10-jarig bestaan

Tweede bezoek gratis

4 minuten leestijd

FLEVOHOF — Op vrijdag 22 mei a.s. bestaat de Flevohof 10 jaar. Voor alle bezoekers is daarom het tweede bezoek in 1981 gratis en bovendien zijn met ingang van dit jaar alle atracties bij de entreeprijs inbegrepen. Op 22 mei wordt het 10-jarig bestaan van het recreatieproject Flevohof gevierd.

De Flevoliof heeft in de loop van die tien jaren al heel wat bekendheid gekregen. Het hoofdthema van het project is een permanente presentatie over de Nederlandse land- en tuinbouw met agrarische bedrijven, expositie over de landbouw, kaasmakerij, bakkerij, slagerij.

Voor de kinderen is er een groot kinderdorp met kinderboerderijen, speeltuinen, indianendorp en spartelvijver. Het geheel is omgeven door prachtige tuinen en parken. Vooral aan dit laatste onderdeel wordt de laatste jaren en ook in de toekomst bijzonder veel aandacht besteed.

In dit kader werd onlangs een grote overdekte tropische tuin van 1200 vierkante meter gerealiseerd. Zo'n overdekte voorziening past ook goed in de totale opzet van het project Flevohof, dat zich vanwege de vele overdekte voorzieningen ook goed leent voor een bezoek op een regenachtige dag.

Nieuw voor Flevohof zijn de luxe vakantiebungalows en de uitbreiding van het restaurant waardoor Flevohof in de winterperiode, mogelijkheden biedt voor meerdaagse congressen.

Op donderdag 21 mei a.s. zal minister Tuijnman (Verkeer en Vaterstaat) 's morgens om 10.00 uur de Bouwmachines Demonstratiedagen openen. Deze demonstratiedagen zullen worden gehouden van 21 tot en met 23 mei. Uitgeverij Misset BV organiseert meerdaagse demonstratiedagen voor grondverzetmachines. Dit met medewerking van de BMWT (Vereniging van Fabrikanten' en Handelaren in Bouwmachines, Mijn- en Wegenbouwmachines en transportmiddelen).

Ruim 50 instellingen zullen hun machines niet alleen tentoonstellen, maar bovendien zullen zij hiermee op een van de evenementterreinen van Flevohof doorlopend indrukwekkende demonstraties geven.

Gezien de omvang en de importantie van dit evenement van Europees formaat worden er tijdens deze dagen een zeer groot aantal bezoekers verwacht, uit onder andere de volgende sectoren: aannemers, loonwerkbedrijven. Rijkswaterstaat, gemeenten en opdrachtgevers.

Ook voor niet vakgerichte bezoekers zal het een indrukwekkend schouwspel zijn om zo'n 200 bulderende machines aan het werk te zien met het verzetten van vele kubieke meters grond.

Er zal onder meer gedemonstreerd worden met kippers, wiellaadschoppen, graaf/laadcombinaties, hydraulische graafmachines, bulldozers, draglines enzovoort.

Klederdrachtendag

Dat er waarschijnlijk toch nog meer klederdrachten gedragen worden dan men wel zou denken, kan men op 30 mei a.s. zien in Flevohof. Daar zal namelijk voor het derde achtereenvolgende jaar de Nationale Klederdrachtendag plaatsvinden. Dit jaarlijks terugkerende evenement mag uniek genoemd worden, omdat nergens zoveel nationale klederdrachten op één dag bijeen zijn.

Vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's avonds zullen ongeveer 400 personen ruim 20 verschillende drachten uit het hele land aan het publiek presenteren. Het aardige is dat bij iedere dracht een gedetailleerde beschrijving gegeven zal worden door mensen uit de streek zelf. Alle drachten en ook de sieraden zijn authentiek. Een groot deel van de deelnemers gaat ook in het dagelijks leven in deze dracht gekleed. Niet alleen de praal en de pronk van de zondagse kleding zal te zien zijn, maar ook de dracht tijdens de arbeid, na de arbeid, in de rouw en uit de rouw. Verder worden er op deze dag demonstraties verzorgd van de volgende oude ambachten als mutsenmaken, kantklossen, klompen maken en karnen. De klederdrachten zullen komen uit onder andere de volgende plaatsen en streken: West-Friesland, Urk, Marken/Volendam, Scheveningen, Hindeloopen, Staphorst, Walcheren, Terschelling, Noordwijk, Katwijk, Raalte, Arnemuiden en Twente/Salland.

Dag van het schaap

Op 3 juni zal op Flevohof voor de eerste keer de Dag van het Schaap worden gehouden. Deze vakbeurs voor de schapenhouderij in Nederland is een evenement dat ook voor de niet-vakgerichte bezoeker zeer zeker de moeite waard is.

Er is een presentatie van 25 verschillende schapenrassen, die in Nederland worden gehouden en er vinden demonstraties plaats met schapen scheren, schapen wassen en schapen sorteren. Ook wordt er gedemonstreerd hoe er met honden moet worden gewerkt. Verder komt het bewaren, sorteren, keuren, reinigen en verwerken van wol aan de orde.

Behalve de informatie over wol en schapen zullen enige dames een aantal creatieve technieken laten zien. Spinnen, verschillende weeftechnieken, knopen en verven zullen zij laten zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.