+ Meer informatie

Kamervragen over prijs pil

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De fractie van D66 in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet zo spoedig mogelijk door middel van een prijsmaatregel de sterke prijsstijging van diverse anticonceptiepillen aan banden moet leggen.

Dat stelt het D66-kamerlid Kohnstamm in schriftelijke vragen aan de staatssecretarissen Simons (Volksgezondheid) en Van Rooij (Economische Zaken) naar aanleiding van de gezamenlijke prijsopdrijving door de farmaceutische industrie van bijna alle soorten anticonceptiepillen.

Deze prijsstijging kan tot gevolg hebben, aldus Kohnstamm, dat vrouwen die niet kunnen of willen bijbetalen conform de regels van het nieuwe geneesmiddelen-vergoedingssysteem, nog slechts een zeer beperkte keuze hebben met betrekkng tot de pil. Mocht het kabinet niet bereid zijn een prijsmaatregel te treffen, dan wil Kohnstamm weten op welke andere wijze de staatssecretarissen een medisch en financieel rechtvaardigewerking van het GVS op dit punt willen bereiken.

Staatssecretaris Van Rooy (Economische Zaken) heeft de Economische Controle Dienst (ECD) inmiddels opdracht gegeven de spectaculaire prijsstijging van de anticonceptiepil te onderzoeken. De ECD is gevraagd uiterlijk 14 augustus een rapportage gereed te hebben.

Op basis van een eerste oriënterend onderzoek bestaat bij het m.inisterie het vermoeden dat „het prijsgedrag in strijd kan zijn met het algemeen belang".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.