+ Meer informatie

Sinterklaas vriendelijk voor grote spaarbanken

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Sinterklaas heeft de grote spaarbanken weinig moeilijkheden gebracht. In het afgelopen lagen de overschotten in november nog hoger dan in dezelfde maand van 1974. Volgens de Spaarbank voor de Stad Amsterdam is deze uitkomst onder meer toe te schrijven aan de omstandigheid dat verleden jaar meer duurzame goederen werden gekocht, terwijl de zeker niet geringe aankopen dit jaar vooral betrekking hebben op de detailhandel.

De Spaarbank voor de Stad Amsterdam boekte in de afgelopen maand een overschot van circa ƒ 7 mln. (v.j. ƒ 2,2 min.), de Spaarbank te Rotterdam hield ƒ 10,1 mln. (v.j. ƒ 3,1 mln.; over en de Nutsspaarbank in Den Haag ontving ƒ 3,4 min. meer dan in november 1974 toen ƒ 4,3 mln. ontsparing viel te constateren.

Bij de Rijkspostspaarbank werd ƒ 6 min. meer ingelegd dan vorig jaar toen een overschot van ƒ5 mln. werd geboekt. Verwacht wordt dat nog dit jaar het totale spaartegoed bij de RPS de ƒ 10 miljard zal overschrijden.

Overschotten

De Nutsspaarbank West-Nederland ontving ƒ 4,9 min. meer dan werd teruggehaald (v.j. ƒ 2,7 min. ontsparing), de Bondsspaarbank Midden- en OostNederland behaalde een overschot van ƒ2,4 min. (v.j. ƒ0,6 min.) en de Bondsspaarbank Centraal-Nederland bereikte dit jaar een overschot van ƒ 3,3 min. tegen een ontsparing vorig jaar van ƒ 1 mln. De Bondsspaarbank Dordrecht-Breda-Eindhoven kreeg ƒ 1,2 mln. meer binnen dan werd terugbetaald (v.j. ƒ 1,4 mln. negatief).

De Bondsspaarbank Noord-Nederland bleef eenzaam achter met een ontsparing van ƒ 0,5 min. wat overigens nog beter was dan vorig jaar toen een negatief resultaat van ƒ 1,4 min. werd geboekt.

Spaartegoed

Het totale spaartegoed van de Algemene Spaarbank voor Nederland te Den Haag heeft donderdag een stand bereikt van ƒ 100,8 mln. waarmee voor, het eerst in het 15-jarig bestaan de ƒ 100 mln.-grens is gepasseerd, aldus de bank.

In 1960, het jaar van de oprichting van de Stichting Algemene Spaarbank voor Nederland door het NVV en Centrale Levensverzekeringsbank, bedroeg het spaartegoed een kleine ƒ 2,4 mln. Het jaar 1974 werd afgesloten met een stand van bijna ƒ 87 mln.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.