+ Meer informatie

Ethiopische legers ver teruggeslagen

iSovjet-Unie levert Somalië weer wapens

3 minuten leestijd

ADDIS ABEBA — De regering van Ethiopië die iieeft toegegeven dat Somalische eenheden delen van Ethiopië hebben veroverd, heeft er zondag nogmaals voor gewaarschuwd dat de oorlog in de Hoorn van Afrika zich kan uitbreiden en een grote ramp voor Afrika kan worden als de „opstandelingen" zich niet stiel terugtrekken.

De speciale commissie van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid die moet bemiddelen in het grensconflict tussen Ethiopië en Somalië, heeft inmiddels haar beraad in Gabon verdaagd.

Het overleg liep vast omdat Somalië eist dat ook vertegenwoordigers van het bevrijdingsfront van Westelijk Somalië aan het overleg deelnemen. Deze eis is door Ethiopië verworpen. Ethiopië meldde zondag dat zijn strijdkrachten de aanvallen van Somalische eenheden hebben afgeslagen op Adaba een stad die op 240 kilometer van Addis Abeba ligt. Bij de gevechten om Adaba zouden 30 Somalische militairen zijn gesneuveld. Sinds de strijd om de Ogaden begon, is er in Addis Abeba nog geen melding gemaakt van gevechten zo dicht bij de hoofdstad Addis Abeba.

g^ Zeer groot gebied

Volgens radio-Somalië doen de Somalistische guerrilla-eenheden zware raanvallen op de laatste Ethiopische steunpilaren in de omgeving van Harrar, de hoofdstad van het zuidoostelijke gebied van Ethiopië. De guerrillastrijders zouden daar in één dag 250 Ethiopische soldaten gedood en 500 gevangen genomen hebben. Zouden zij erin slagen Harrar te veroveren dan hebben de guerrillastrijders een gebied in handen dat bijna twee keer zo groot is als West-Duitsland.

Ethiopië beschuldigt Somalië van gewapende agressie in Ogaden. Somalië ontkent dit en stelt met nadruk dat er alleen guerrillastrijders van het Westsomalische bevrijdingsfront in het woestijngebied vechten en geen geregelde eenheden van het Somalische leger. Deze guerrillastrijders, aldus de regering van Somalië, trachten het gebied weer in hun bezit te krijgen dat Ethiopië vroeger bezet heeft.

Russische wapens

De „Washington Post" weet uit Mogadisjoe, de hoofdstad van Somalië, te melden dat de Sowjet-Unie weer wapens aan Somalië levert. Onlangs, aldus het blad, zijn er schepen met oorlogsmaterieel uit de Sovjet-Unie in Somalië aangekomen. De „Washington Post" beroept zich voor dit nieuws op Arabische en Westerse diplomaten die de leveranties bevestigd hebben. Het blad stelt dat de Russen hun positie in Somalië volstrekt niet willen opgeven. Ze zouden de regering van Somalië ervan willen overtuigen dat ze het ook zonder de wapens uit het westen kan klaren. Er zijn dan ook nog steeds circa 2.500 Russische adviseurs in Somalië.

Toch wordt er in Somalië openlijke kritiek op de Sovjet-Unie uitgeoefend. President Mohammed Siad Barre zou er echter niet zeker van zijn of de westelijke landen hun belofte om wapens te leveren wel zullen nakomen.

Moskou bezorgd

Een Sovjetrussisch comité voor Afrikaanse aangelegenheden heeft zondag „ernstige bezorgdheid" uitgesproken over de Ethiopisch-Somalische oorlog en op beide partijen een beroep gedaan de strijd „in het belang van alle progressieve krachten in Afrika" te staken.

De verklaring van het Sovjetrussische comité voor solidariteit met Afrika en Azië kreeg ruime publiciteit en werd verspreid door zowel de Pravda als het persbureau Tass.

Ethiopië en Somalië zijn beide „bondgenoten" van de Sovjet-Unie. Naar verluidt wordt een aantal van de 6.000 Russische militaire en burgerlijke adviseurs in Somalië, niet vervangen.

Ethiopië vecht thans op twee grotB;, fronten; tegen de Britrese afscheidingsbeweging in het noorden en tegen het West-Somalische bevrijdingsfront in de omstreden woestijn van Ogaden. Het comité in Moskou omschreef de gevechten als „alarmerend nieuws", en verklaarde: „pogingen de bestaande grenzen te veranderen door gebruik van geweld en met welke rechtvaardiging ook, berokkenen schade aan de anti-imperialistische eenheid van Afrikaanse volkeren en spelen slechts de imperialisten in de kaart". „Imperialistische en reactionaire regimes zijn uit op het verzwakken van Ethiopië en Somalië, en leiden de aandacht af van de belangrijkste opdracht van de Afrikaanse volkeren. Uitroeiing van de resterende koloniale en racistische regimes, aldus het comité.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.