+ Meer informatie

Schmidt haalt uit naar partij-linksen

Over standpunt inzake kernraketten

1 minuut leestijd

BONN — Bondskanselier Helmut Schmidt heeft in een duidelijk signaal naar links in zijn partij, gewaarschuwd dat hij zijn ontslag zal indienen, als zijn sociaaldemocraten hun steun intrekken voor de stationering van Amerikaanse middellange afstandsraketten in West-Duitsland.

Schmidt verklaarde in toespraken die hij gedurende het weekeinde hield in het Ruhrgebied en Beieren, dat hij nog steeds achter het in december 1979 door de NAVO-bondgenoten genomen besluit staat, om de Amerikaanse kernraketten te stationeren en tegelijkertijd onderhandelingen met de Sovjet-Unie over vermindering van dergelijk wapentuig na te streven.

De bondskanselier waarschuwde dat het gevaarlijk zou zijn om plannen voor de stationering van de Amerikaanse Kruis- en Pershing II-raketten te schrappen, terwijl de SovjetUnie doorgaat met de plaatsing van ruim 60 van hun veelkoppige SS-20 raketten per jaar.

Schmidt, die Woensdag naar Washington reist voor besprekingen met de Amerikaanse president Konald Reagan, drong er bij zijn partij op aan het NAVO-besluit niet te verwerpen. Hij verklaarde dat hij „een dergelijk beleid als bondskanselier niet zou kunnen vertegenwoordigen en volgen. Jaren achtereen zijn wij het doelwit van deze raketten geweest en daarom hebben wij het tegenwicht van de Amerikanen nodig."

De Westduitse bondskanselier drong er bij zijn partij op aan om, in het licht van het groeiende anti-Amerikanisme in West-Duitsland naar aanleiding van het raketten-vraagstuk, zich te weer te stellen tegen de opvatting „dat „de Amerikanen onze vijanden zijn en de Russen onze vrienden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.