+ Meer informatie

Bart en Bobbie

5 minuten leestijd

Het sterven van Gijs is voor Wibren erg schokkend. Was het deze verslaafde man niet die eens zei: „Veur mie is 't te laat, maar veur jou nog nie"? Het boek eindigt met de ontmoeting van vader en zoon. Hopelijk zien we ook nog eens een vervolg op dit boek. Want je blijft je afvragen hoe het nu verder zal gaan.

De schrijver weet op een zeer boeiende wijze personen te beschrijven. De peinzende Wibren, de wettische vader, de synipathieke leraar en de zwerver Gijs. Op een mooie wijze wordt in dit verhaal duidelijk hoe belangrijk het gebed is. Het boek is bedoeld voor jongens en meisjes vanaf twaalf jaar. Hopelijk grijpen ook veel ouderen naar dit boek. N.a.v. "Wibren", door Jan van Dolevfeerd; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 80 blz.; prijs 13,50 gulden.

Een geweldig mooi kijk- en voorleesboekje is "Bart en Bobbie en het broertje". Bart en Bobbie zijn twee broertjes. Bart leert fietsen en gaat naar school. Bobbie vindt een beest en wil de kippen aaien. Samen beleven ze ook van alles: als de vuilniswagen komt en als ze naar het bos gaan. Volgens de titel van het boekje gaat het ook nog over het broertje .van Bobbie en Bart. Aan het eind van het boekje weten we van dit jochie niet meer dan dat hij wordt geboren en gedoopt. Twee hoofdstukjes gaan hierover.

We leren nog wel een ander jongetje kennen: Bas, een vriendje. Echt grappig zijn de hoofdstukken over muizen wakker maken op school en papa op de springbal. Kinderen van drie, vier en vijf jaar, die nog niet kunnen lezen, zullen alleen al van de prachtige plaatjes uren kunnen genieten. Dit door Jaap Kramer rijk geïllustreerde boek maakt lezen leuk voor kinderen die net lezen hebben geleerd. Het boekje telt 68 pagina's en maar liefst 69 illustraties! N.a.v. "Bart en Bobbie en het broertje", door J. C. Jongerdende Jonge; uitg. Den Hertog, Houten, 1991; 68 blz.; prijs 10,50 gulden.

Sleuteljongen

Arend is een "sleuteljongen". Zijn vader en moeder werken. Arend heeft de huissleutel aan een koordje om zijn hals hangen. Met ontzettend veel speelgoed, maar alleen, moet hij zich vermaken. Brood klaarmaken kan hij zelf en de patatkraam is op de hoek. Op school wordt hij vriend met Jasper. De jongens zitten in groep zes.

Eerst is Jasper best jaloers op Arend, die zoveel speelgoed heeft. Toch zou hij niet willen ruilen. Dan maar liever twee zusjes, die zijn legohuis wel eens stuk maken; en liever een vader en moeder die spelletjes doen met hem en zijn zusjes. Jasper heeft medelijden met zijn vriend. Tijdens het schrijven van een opstel komt ook de meester achter de thuissituatie van Arend. Dit heeft fijne gevolgen voor de sleuteljongen. Toch verandert het niet veel aan het gedrag van de ouders.

Arend mag met Jasper mee op vakantie, want Arends ouders gaan liever samen. Ze zijn nogal druk geweest en hebben rust nodig. Het duurt nog tot de herfst voor er verandering komt. Tijdens een hevig noodweer haalt Jaspers vader Arend, die natuurlijk weer alleen thuis is, naar hen toe. DiC' nacht komen Arends ouders tot bezinning. De volgende morgen halen ze hun zoon op. Zal alles nu toch nog goed komen? Jaspers ouders hopen het van ganser harte.

Een prachtig boek voor jongens en, meisjes vanaf tien jaar. Ook voor ouders is het de moeite waard zo'n boek te lezen. N.a.v. "De sleuteljongen", door W. van Meeuwen; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 65 blz.; prijs 12,50 gulden.

Han en Hanneke

Dit is het derde boekje over Han en Hanneke. Ze zitten nu in groep twee. De twee buurkinderen beleven weer van alles. Ze gaan rollerskaten, ze brengen zendingsblaadjes rond en ze spelen schooltje. Hanneke leert Han het ABC en Han vertelt aan Hanneke een prachtig bijbelverhaal. Ze vieren Kerstfeest en proberen op Oudejaarsavond op te blijven. Ze brengen knakworstjes bij Noortje en krijgen buikpijn van te veel dropjes eten. Han gaat bij Hanneke op ziekenbezoek. Ze spelen op zolder en maken veel plezier met het water uitderegenton.

Achttien leuke verhalen staan er in dit bijna honderd bladzijden tellende boekje. Wat het tweetal meemaakt, sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen van vier tot ongeveer acht jaar. Het taalgebruik van de kinderen is soms echt grappig. Leuk zijn de hoofdstukken "op de zolder" en "tekenen". Al met al is het boek origineler dan het vorige deeltje! De tien prachtige illustraties nodigen ook uit tot lezen. Voor een betrekkelijk lage prijs wordt met dit boekje heel wat waardevolle leesstof aangereikt. N.a.v. "Han en Hanneke worden groter", door Geesje Vogelaarvan Mourik; uitg. Den Hertog, Houten, 1991; 99 blz.; prijs 11,25 gulden.

In het tweede deeltje ("Op vakantie") mag Marijke met Maaike mee op vakantie. De beide vriendijinetjes beleven van alles. Voordat de vakantie begint, wordt er bij Marijke nog een baby geboren. Vader brengt beschuit met muisjes op school. In het vakantiehuisje is het erg leuk. De meisjes vinden egeltjes. Ze vangen ook kikkers en beleven daar iets grappigs mee: het worden witte kikkers. Tijdens een •dagje dierentuin maken ze gekke dingen mee. En dan verdwalen ze natuurlijk ook nog een keer. Er komt zelfs een agent met een speurhond aan te pas. Gelukkig loopt ook dit avontuur goed af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.