+ Meer informatie

Rosetta

2 minuten leestijd

De snel in opkomst zijnde glasvezeltransmissie blijkt de vergelijking met de aloude vorm van communicatie, via koperkabels, glansrijk te doorstaan. Een glasvezelkabel is ongeveer 100 maal lichter als een, qua capaciteit vergelijkbare, kabel van koperdraad. Bovendien begint koper schaars te worden, terwijl het in ruime mate beschikbare zand in feite de grondstof is voor gias. Een glasvezelkabel is derhalve gemakkelijker te hanteren; een belangrijk gegeven als we bedenken dat glasvezelkabels ook over de zeebodem worden gelegd, zoals tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. In 1799 vonden officieren van Napoleon Bonaparte bij het Egyptische plaatsje Rosetta, in het westelijke deel van de Nijldelta, een tablet van zwart graniet. In de bijzondere steen was een tekst in drie talen gebeiteld: klassiek Egyptisch (in hiërogliefen), Demotisch (een latere schriftvorm van het Egyptisch) en Grieks. Die steen van Rosetta vormde de sleutel tot het ontcijferen van de hiërogliefen. In 1822 publiceerde Jean Paul Champollion, die de teksten op de steen analyseerde, trots zijn oplossing voor dit reeds eeuwen bestaande probleem. Nu, bijna 170 jaar later, wordt onder leiding van prof. ir. Jan Landsbergen van het Philips Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven hard gewerkt aan een geavanceerd vertaalproject met de toepasselijke naam Rosetta. Het werk is gericht op de realisatie van een computervertaalsysteem, waarmee de gebruiker eenvoudig en snel met anderstaligen kan communiceren. Woord voor woord vertalen leidt heel vaak tot nonsens. Rosetta vertaalt niet woord voor woord, maar maakt gebruik van grammatica's van het soort voorgesteld door de Amerikaanse wiskundige Montague. Zo'n grammatica maakt de betekenisstructuur van een zin begrijpelijk. Kenmerkend voor Rosetta is dat de grammatica's van verschillende talen gelijkvormig worden opgebouwd, zodanig dat in elkaar te vertalen zinnen dezelfde betekenisstructuur krijgen toegekend, terwijl ze qua vorm toch sterk mogen verschillen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.