+ Meer informatie

Forse boetes voor vissers bepleit

1 minuut leestijd

RIJSWIJK - Op vissers die de vangstregeling overtreden, moet snelrecht worden toegepast. De boetes daarbij dienen fors te zijn, zodat een „ontmoedigingsbeleid" te voeren valt. Via een bodemprocedure kunnen vissers altijd nog hun mogelijke gelijk halen.

Dat zegt D. Langstraat, voorzitter van het Produktschap voor Vis en Visprodukten, in een reactie op het rapport van de Rijksrecherche over de vermeende fraude bij de registratie van visvangsten. Langstraat ontleent het idee van snelrecht aan bestaande procedures in Groot-Brittannië en de Bondsrepubliek.

Langstraat is met minister Braks voorstander van een snelle sanering van de vissersvloot. Het schap heeft daar zelf ook circa tien miljoen gulden voor uitgetrokken. Langstraat gelooft evenwel niet dat het juridisch mogelijk is een dergelijke sanering versneld af te dwingen.

In de brief van Braks bij het rapport van de Rijksrecherche ziet Langstraat een soort „schuldbekentenis". Het ministerie poogt zo efficiënt mogelijk te controleren, maar geeft zelf aan dat de sancties te kort schieten, aldus de voorzitter van het Produktschap. „Bij strengere sancties neemt de drang tot overtreden snel af', zo meent hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.