+ Meer informatie

„Iraakse opstand nu ook in Bagdad''

VS schieten opnieuw toestel uit de lucht

2 minuten leestijd

RIAAD/BAGDAD (RTR/AFP) - De opstand tegen het bewind van Saddam Hoessein heeft zich uitgebreid tot de hoofdstad Bagdad en de Noordiraakse stad Mosoel, aldus het verzet. Boven de Noordiraakse stad Kirkoek, die door de Koerden is ingenomen, hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een Iraaks toestel neergehaald. Irak en de geallieerden spraken gisteren af dat ze de komende weken alle overgebleven krijgsgevangenen aan elkaar zullen overdragen.

De sanctiecommissie van de Veiligheidsraad heeft gisteren het tegen Irak uitgevaardigde handelsembargo verlicht, om de levering van voedsel en andere dringend noodzakelijke goederen aan Irak mogelijk te maken. Aanleiding is een rapport van de Verenigde Naties dat in het door de oorlog getroffen land het uitbreken van hongersnood en epidemische ziekten dreigt. Dit hebben commissieleden verklaard.

De rebellie van de Koerden in het noorden en de sji'ieten in het zuiden heeft de hoofdstad Bagdad bereikt, zo meldt het verzet vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet. Het verzet maakt tevens melding van verrassingsaanvallen op het regeringsleger. In vier overwegend sji'itische wijken zou het onrustig zijn.

Saddam Hoessein heeft feitelijk de staat van beleg in de hoofdstad ingesteld, „nadat het regime lucht kreeg van een mogelijke militaire coup, waarvan de organisatoren niet bekend zijn", aldus een sji'itische oppositieleider in de Syrische hoofdstad Damascus. Vice-premier Taha Yassin Ramadan is tot vice-president benoemd, meldde het Iraakse persbureau INA gisteren.

Na een mislukte aanslag op de Iraakse leider heeft de Republikeinse Garde alle toegangswegen tot de stad afgesloten, aldus het verzet. Alle scholen en universiteiten zouden er zijn gesloten en duizenden leraren en leerlingen zouden zijn bijeengedreven. Radio Teheran meldde donderdag al dat de noodtoestand in Bagdad was afgekondigd.

De zegslieden meldden voorts dat het leger donderdag protestbetogingen in Bagdad en Mosoel uiteen heeft gejaagd. De Iraakse oppositie herhaalde de beschuldiging dat het Iraakse leger vanuit helikopters napalmbommen afwerpt om de opstand neer te slaan.

In een brief aan de Verenigde Naties hebben de Iraakse leiders Iran op verkapte wijze ervan beschuldigd de opstandelingen in het zuiden van Irak aan te moedigen en te steunen. „Gewapende benden, afkomstig uit een buurland", zouden verantwoordelijk zijn voor moordpartijen en enorme vernielingen in Irak.

In het noorden maken de Koerden zich op Mosoel in te nemen, de op twee na grootste stad van het land en Saddams laatste steunpunt in dat gebied. De Koerdische leider Jalal Talabani kondigde gisteren aan dat hij uit ballingschap terugkeert om in het noorden van Irak de opstand tegen Saddam Hoessein te leiden.

Boven het door de Koerden bezette Kirkoek schoten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen een Iraaks toestel neer, het tweede in twee dagen tijd. De Amerikaanse F-15's onderschepten twee Iraakse SU-22 Fitter-toestellen en schoten er een neer. Volgens de eerste berichten wist de piloot met zijn schietstoel te ontkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.