+ Meer informatie

Gijsen

2 minuten leestijd

Al jarenlang valt te constateren dat de Rooms-Katholieke kerk zich ten aanzien van de abortus beter opstelt dan vele protestantse kerken. Vooral het orthodoxe deel van de Rooms-katholieke kerk keert zich regelmatig scherp tegen de steeds meer ingang vindende abortuspraktijken. In Nederland is de Roermondse bisschop Gijsen één van hun voornaamste woordvoerders. In het informatieblad van zijn bisdom schreef hij deze week behartigenswaardige dingen over dit onderwerp.
Met name stelde hij de verwerpelijke houding vam vele artsen, politici en publiciteitsmedia aan de orde. Bewakers van de wet, zo schrijft hij, zijn „bevangen door de mentaliteit, dat op hoge posten niet zozeer het handhaven van het reclit van ieder geldt als wel de zorg het elk wat wils min of meer te ordenen, zogenaamd uit respect voor de nood van wie zich als noodlijdend weten te presenteren".
De bisschop moet met ontzetting vaststellen dat artsen „hun roeping verloochenen en hun hoge beroep doen verworden tot een vak, waarvan de kennis voor geld of overredingskracht aan de meestbiedende te koop is. Hun enige zorg is kennelijke dat het doden der weerloze kinderen clean en vakkundig gebeurt".
Terecht noemt Gijsen vele motieven die voor de abortus worden aangevoerd „schoonschijnende redeneringen". In feite gaat het om het „goed, prettig, rustig leven van een vrouw of meisje-in-verwachting en van haar familie en daaraan wordt dan het leven zelf van een kind opgeofferd". Men spreekt van een dreigende overbevolking, maar het gaat in feite om „de angst om een overdadige welvaart met meerderen te moeten delen en onszelf dus beperkingen te moeten opleggen".
Het gaat er ons uiteraard niet om de diepe kloof tussen Rome en de Reformatie te bagatelliseren. Wat dat betreft staat bisschop Gijsen duidelijk aan de andere kant. Toch kunnen we er verheugd over zijn dat hij zich in het openbaar zo duidelijk tegen het grote kwaad van de abortus uitgelaten heeft en de ware motieven aan de kaak heeft gesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.