+ Meer informatie

De "amaryllis" is een makkelijk bolgewas

4 minuten leestijd

Van de Hippeastrum bestaan 70 soorten en die komen allemaal voor in tropisch en subtropisch Amerika. Sommige zijn bosplanten, andere groeien in de savannen. Er is in elk geval een periode waarin ze bijna geen water krijgen en dan sterven ze boven de grond af; de bol gaat een rustperiode tegemoet. Wat wij kopen zijn hybriden van soorten die oorspronkelijk in het wild voorkwamen. De bloemen van deze hybriden zijn aanmerkelijk groter en er bestaat een groot scala aan kleuren.Bloei tijdens Kerst

In de najaarsperiode en in de winter tot in februari zijn bollen in verschillende maten te koop. De allereerste die verkrijgbaar zijn hebben van de bollentelers een speciale voorbehandeling gehad, om ze al met kerst te laten bloeien. U moet, als u zo vroeg al een bloeiende amaryliis wilt hebben, daar wel speciaal om vragen, want anders zal er wel een bloemstengel verschijnen, maar niet op het gewenste tijdstip. Amaryllis-bollen kunnen in huis in de genoemde periode heel gemakkelijk in bloei worden gebracht. Let er bij de aanschaf van de bol op dat er wortels aan zitten; bovendien moet hij onbeschadigd zijn en natuurlijk niet verdroogd. Alleen in dat geval bent u verzekerd van een goede kwaliteit bol, die ü de bloemen zal opleveren die u verlangt. Kleine bollen geven helemaal geen bloem (alleen blad) en naarmate de bolgrootte toeneemt mag u meer stengels en per stengel meer bloemen verwachten. Uiteraard zijn grote bollen duurder dan kleine, want die eerste hebben de teler meer tijd gekost.


In bloempot

 Het oppotten van de bol kan in een gewone bloempot gebeuren. Die pot hoeft niet zo veel groter te zijn dan de bol zelf, laten we zeggen dat er ruim een vingertussen de potrand en de buitenkant van de bol moet zitten. Zo kan hij nog wat groeien. Zorg ervoor dat de grond vooral goed tussen de wortels in komt. Gebruik gewone verpakte potgrond. De hals van de bol moet boven de grond en dus ook boven de potrand uitsteken. Stevig aandrukken van de grond is gewenst. Vul de pot niet helemaal met grond, dat levert problemen op bij het water geven.

Verzorgingstips

Aanvankelijk geeft u weinig water, maar wel wordt de pot direct op een warme plaats gezet. Naarmate de plant zich ontwikkelt, blad en bloemstengel vormt, wordt de watergift verhoogd. Meestal wordt de plant direct op een lichte plaats gezet, maar dat is zeker nodig wanneer de bloemstengel zo'n 10 a 15 cm lang is. Bij sommige exemplaren verschijnt niet eerst de bloemstengel -hetgeen gebruikelijk is- maar eerst het blad. Spoedig daarna, maar vaker nog tegelijkertijd, ook de bloemstengel. Gedurende de bloei kunnen de planten eventueel wat koeler worden gezet. Het voordeel daan/an is dat de bloeiperiode dan wordt verlengd. Zodra de bloei is geëindigd, dient u de stengel vlak onder de bloemen af te snijden. Het is niet nodig om de bol na de bloei weg te gooien. U kunt hem gewoon verder telen en volgend seizoen weer in bloei laten komen. Ga dus door met water geven en mest bovendien eens per 14 dagen wat bij met kamerplantenvoedsel. Begin juni kan de plant desnoods met pot en al buiten in de tuin worden gezet. Begin september gaat hij weer naar binnen, waarna geen water en mest meer wordt gegeven en de bol dus langzaam boven de grond afsterft.

Eén keer

Zodra alle loof is afgestorven, zet u de bol bij een temperatuur van + 16°C weg, in een kast bij voorbeeld. Op het gewenste tijdstip haalt u hem te voorschijn en begint met water geven op de beschreven wijze. Van tevoren verpotten is niet strikt noodzakelijk, maar kan wel. U kunt de bol niet tot in lengte van jaren overhouden, maar één keer lukt het altijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.