+ Meer informatie

SU: Ook praten over

Ongeremde wapenwedloop op oceanen

2 minuten leestijd

MANILA — De Sowjet-Unie en de Verenigde Staten moeten ook on-, derhandelingen beginnen over wapenvermindering van hun zeestrijdkrachten, met name in Oost-Azië en de Pacific. Dat is gisteren gezegd doof de Sowjet-ambassadeur in de Filippijnen, Oleg Sokolov. Hij waar-' schuwde ervoor dat een verdere uitbreiding van de marines van de' grootmachten tot ernstige strategische instabiliteit zou kunnen leiden.

Sokolov zei in een toespraak in de haar marine in Oost-Azië aanmerkeFilippijnse hoofdstad dat, ondanks de reducties op kernwapengebied, de bewapeningswedloop op de oceanen bijna ongecontroleerd doorgaat. „Er worden zelfs nergens besprekingen gevoerd over deze kwestie", aldus de ambassadeur. Hij voegde hieraan toe „de mdnutejted-hpWaen dafoijemandt! probeeöjieefi) mfeusyjö versie van-Jhfiü» "bamboe-gordijn" te handhaven te?i gen, wapenbeheersing in dit deel van de wereld". Later deze maand zal de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Dick Cheney, ook een bezoek brengen aan Oost-Azië. Cheney zei dinsdag dat dan de aanwezigheid aan de orde zal komen van de Amerikaanse troepen in de Filippijnen, Zuid-Korea en Japan.

Sokolov zei verder dat de SowjetUnie van haar kant de laatste tijd lijk heeft ingekrompen. Volgens hem zijn er in de periode 1984 tot 1989 al 57 schepen en onderzeeërs aan de> sterkte onttrokken. Ook heeft Mos-* kou al een aantal van zijn MiG-ge-' vechtsvliegtuigen en lange-.afstatuP bommenwerpers teruggetrokken van de basis Cam

De tijd'•dat' de' SowfePÜBié^eèïP troepen in Azië meer heeft buitert. haar grenzen, .nadert, zo zei Sokolov. Hij wees er verder op dat Washington op geen enkele wijze heeft gerea-i geerd op deze reducties. Amerikaan-^ se functionarissen zeiden dat de be-' langen van Washington in de Pacific' anders zijn dan die van Moskou, om'S dat de Sowjet-Unie meer een land-I macht is en de VS meer een zeemacht zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.