+ Meer informatie

Arbeidsverzuim is geen ziekteverzuim

Hoogleraar sociale psychiatrie:

2 minuten leestijd

GRONINGEN — Het »rote probleem is dat arjeidsyerzuim niet gelijkgeseld kan worden met ziektei'èrzuim. Dit betoogde zaterlagmiddag in Groningen prof. dr. R. Giel, hoogleraar iociale psychiatrie academisch ziekenhuis Groningen. Hij gaf aan het einde van ie vijftien studiedagen voor sociale verzekeringsgeneeskunde een samenvatting van wat aan de orde was geweest.

Prof. Giel haakte ook in op de inleiiing van dr. M. Saan, die donderdag ;prak over de vraag of verminderd weljevinden ziekte is. Déze inleiding deed logal wat stof opwaaien, omdat de heer Saan, • medisch adviseur van de "beIrijfsvereniging voor het bakkersbeIrtjf, ondermeer betoogde dat te genakkelijk mensen onder werking van ie ziektewet, de AAW of de WAO worlen geplaatst.

Volgens dr. Saan is een groot deel van ie mensen die ondermeer in de ziekte*c^t lopen niet in de klassieke betekenis ziek, maar is er sprake van een verminderd welbevinden. Dr. Saan pleitte er met betrekking tot deze groep, door hem de grijze verzuimers genoemd, voor om de verzuimdrempel te verhagen.

Verzekeringsgeneeskundigen zouden de pijnklachten moeten afwegen tegen de achtergrond van de karakterstructuur van de verzekerde en zich moeten bezinnen op de vraag in hoeverre een verzekerde bereid en in staat zal zijn zich „over de pijn heen te zetten".

Ontactisch

De inleiding van dr. Saan was voor de directie van de gemeenschappelijke medische dienst aanleiding zich uit de programmacommissie voor deze studiedagen terug te trekken. De directie van de medische dienst meent dat dr. Saan simplistisch bezig is. geweest en provocerende, ontactische uitlatingen deed.

Volgens de medische dienst zouden door zijn inleiding de pogingen om met alle belangengroepen tot een goed wederzijds begrip te komen worden bedreigd. Gevreesd werd dat er een golf van onrust zou ontstaan en onnodig angstgevoelens bij velen zouden worden opgewekt. '

Voor de stichting Nederlandse federatie van arbeidsongeschiktheidsorganisaties was de inleiding van de heer Saan aanleiding een telegram naar de organisatoren van de sociale verzekeringsdagen te sturen. In dat telegram, dat zaterdagmiddag werd voorgelezen aan de deelnemers, verklaart de federatie de kritiek van de directie van de gemeenschappelijke medische dienst te delen en worden de uitspraken van dr. Saan met betrekking tot de grijze verzuimers „sterk discriminerend" genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.