+ Meer informatie

In Chinese mijnen 8500 kompels verongelukt

Veel doden in 1990 door onachtzaamheid

2 minuten leestijd

PEKING (AP) - Gedurende het afgelopen jaar zijn in China bijna 8500 mijnwerkers (kompels) om het leven gekomen door ongelukken die voornamelijk te wijten zijn aan gebrek aan veiligheidsvoorzieningen of door onachtzaamheid. Dit heeft de krant van de Communistische Partij, Het Volksdagblad, zaterdag gemeld.

In een bijna paginagroot artikel schrijft de krant dat het noodzakelijk geworden is aandacht te geven aan de veiligheidsvoorzieningen in de kolenmijnen. Het Volksdagblad gaf de schuld van de ongelukken aan functionarissen van de mijnen en niet aan de regeringsdepartementen waaronder de staatsmijnen vallen.

Illegaal

Volgens de krant vonden vorig jaar 2227 mensen in staatsmijnen de dood. In de kleinere collectieve en privékolenmijnen lag dat cijfer op 6183. Veel van deze mijnen opereren illegaal en beschikken vrijwel niet over veiligheidsvoorzieningen.

Het is moeilijk de dodencijfers te vergelijken met die van andere jaren omdat daarvan de gegevens beperkt of helemaal niet beschikbaar zijn. De regering maakte wel bekend dat in 1988 4000 mijnwerkers zijn omgekomen, maar het is onduidelijk of hierin ook de ongelukken in de collectieve of privémijnen zijn meegeteld.

Het is in China zeer zeldzaam dat de officiële media gewag maken van mijnongelukken. Vaak wordt slecht nieuws eenvoudig niet gemeld. Het artikel zaterdag is hoogstwaarschijnlijk door topfunctionarissen goedgekeurd en kan de aanzet geven tot serieuze pogingen om de veiligheid in de Chinese mijnen te verbeteren. Het financiële verlies door de mijnongelukken schatte de krant de afgelopen jaren op 400 miljoen gulden.

Het Volksdagblad schreef dat veel ongelukken zijn gebeurd door de druk van de staat om de produktie te verhogen, maar voegde hieraan toe dat de eerste prioriteit van de regering de veiligheid van de werknemers is. De laatste jaren zijn de kolenmijnen in het land onder toenemende pressie komen te staan de produktie op te voeren om mee te helpen aan de verdere modernisering van China.

Wegens de tekorten op de markt delven boeren uit steenkoolrijke gebieden vaak uit hun eigen „privémijn" om de kolen op de zwarte markt te verkopen. Het Volksdagblad wist dat er meer dan 100.000 van deze mijnen zijn, meestal zonder enige vergunning. Het riep op tot een scherpere controle en sluiting van mijnen zonder vergunning. Ook werden functionarissen van staatsmijnen gewaarschuwd zich meer in te zetten voor de veiligheid van hun werknemers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.