+ Meer informatie

Kamer positief over vraag om mijnenjagers

i Alkmaar en Zierikzee varen niet door

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De fracties van CDA eq VVD in de Tweede Kamer zullen het Amerikaanse verzoek om assistentie van Nederlandse mijnenjagers in de Golf positief benaderen, zo bleek gisteravond uit reacties van woordvoerders van beide partijen. De fractiecommissies van defensie en buitenlandse zaken van de PvdA vergaderen vandaag over de vraag.

Ook de WD-fractie stelde zich ^steravond positief op. De WD is er altijd van uitgegaan dat Nederland naar vermogen en naar beste kunnen moet reageren op concrete verzoeken van de geallieerden, aldus VVDwoordvoerder Weisglas.

Hij zei dat als dit verzoek zou worden afgewezen, dit niet op politieke maar slechts op technische gronden mag gebeuren, bij voorbeeld als het Nederlandse materieel niet geschikt zou zijn voor deze oorlog. PvdA defensiespecialist Vos ziet de taak van mijnenvegers als louter demaken van het mondeling overleg tussen de commissies van buitenlandse zaken en defensie met de betrokken bewindslieden, aldus Weisglas.

Mondeling overleg

Maandag raakten twee Amerikaanse oorlogsbodems in de Perzische Golf beschadigd doordat zij op mijnen waren gelopen. Enkele opvarenden van de Princeton en de Tripoli raakten daarbij gewond. Mogelijk houdt het Amerikaanse verzoek verband met deze ongelukken.

De Nederlandse mijnenjagers Alkmaar en Zierikzee, die eind januari vanuit Den Helder vertrokken, zijn inmiddels in de Middellandse Zee aangekomen. Deze schepen zouden in ongeveer een week tijd naar de Perzische Golf kunnen varen. De schepen maken deel uit van de onder NAVO-commando staande Standing Naval Force Channel (Stanavforchan), waarin ook Duitse, Belgische, fensief. Hij wil het verzoek daarom Noorse en Engelse schepen deelneserieus overwegen. Hij liet vanmor- men. gen weten er niet negatief tegenover Bij hun vertrek uit Den Helder te staan. verklaarden de commandanten van Dit onderwerp zal overigens vol- de Alkmaar en de Zierikzee dat het gende week maandagavond deel uit- uitgesloten was dat het Stanavforchan-eskader zou doorvaren naar het Midden-Oosten.

Mijnenjagers van de Nederlandse marine hebben overigens al ervaring in de Perzische Golf opgedaan. In 1987 en 1988, tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, hebben zij enkele maanden met succes op mijnen gejaagd.

Geen voorbereidingen

Woordvoerder H. Cornelje van het Commandement Zeemacht Nederland acht het ā€˛hoogst onwaarschijnlijk" dat de Nederlandse mijnenjagers Alkmaar en Zierikzee als antwoord op het Amerikaanse verzoek worden aangewezen om mijnen te ruimen in de Golf. De marine heeft van het kabinet of het ministerie van defensie nog geen enkele opdracht ontvangen om een missie van welk schip dan ook voor te bereiden.

Volgens de woordvoerder wordt gewacht op formele aanwijzingen uit politiek Den Haag. Pas indien het ka: binet zou besluiten positief op het verzoek van de Verenigde Staten te antwoorden, zullen een of meer mijnenvegers worden geselecteerd.

De bemanning van de Alkmaar en Zierikzee, die binnen het NAVO-eskader Stanavforlant oefenen in de Middellandse Zee, is niet uitgerust om dienst te doen in de Golf. Zo ont-. breekt het de opvarenden alleen al aan passende tropenkleding, die uitsluitend in Den Helder per persoon op maat kan worden uitgekozen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.