+ Meer informatie

Wereldproduktie olie zes procent omlaag

Toename reserves in '81 drie procent

2 minuten leestijd

NEW YORK — Als gevolg van de economische inzinking en de hoogte van de olieprijzen, die aanzette tot besparingen, heeft de wereldproduktie van olie in het afgelopen jaar een forse vermindering ondergaan, zo staat te lezen in een bijzonder rapport van het bekende Amerikaanse olieblad „Oil and Gas Journal".

De wereldreserves namen in 1981 met 3,42 procent of 22,2 miljard vaten (van 159 liter) toe tot 670,7 miljard vaten. Deze toeneming kwam geheel tot stand buiten communistische gebieden. De wereldproduktie zakte zes procent of 3,57 miljoen vaten per dag tot gemiddeld 55,9 miljoen vaten per dag in 1981.

Volgens het blad kwam het grootste deel van de inzinking ten laste van de organisatie- van Olie-Exportlanden. (OPEC). In de aangesloten landen nam de produktie af van 26,98 miljoen vaten per dag in 1980 tot 22,35 miljoen vaten per dag in 1981. Het hoogtepunt van de OPEC-produktie viel in 1977 met 31,28 miljoen vaten per dag.

Aardgas

Niet tot de OPEC behorende landen vergrootten vorig jaar hun produktie met 3,3 procent tot 18,92 miljoen vaten per dag. Onder invloed van prijsverhogingen hebben deze landen hun winning sedert 1975 elk jaar verruimd: zij is gemeten over de afgelopen zes jaar 35,7 procent uitgebreid. In de Sovjet-Unie werd de produktie met 3,9 procent verhoogd tot 12,08 miljoen vaten per dag.

Naar „Oil and Gas Journal" verder schrijft zijn de wereldreserves aan aardgas in het afgelopen jaar»niet 7,64 biljoen kubieke meter toegenomen tot het record van 81,51 biljoen kubieke meter. Ondanks de vermindering van de vraag en de sluiting van raffinaderijen in een aantal gebieden is de wereldcapaciteit voor de raffinage van olie verleden jaar met het bescheiden percentage van 0,12 toegenomen tot 81,44 miljoen vaten per dag, zo heeft het blad verder meegedeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.