+ Meer informatie

Gordijnen vallen tegenwoordig royaal

2 minuten leestijd

Elegante gordijnstoffen zijn momenteel grote mode. Kleurig, sierlijk gedessineerd en glanzend als ze zijn, vragen ze eigenlijk om een royale toepassing. Lekker nonchalant en weelderig; ruim geplooid. Bij voorbeeld in de vorm van een draperie. Wie 't in de vingers heeft, maakt er zelf een. Laten maken kan ook.

De tijd dat gordijnen per se verticaal moeten hangen, tot precies drie centimeter boven de vloer, is voorbij. De mode is wat dat betreft aanmerkelijk minder stijfjes en minder streng geworden. Gordijnen worden tegenwoordig ruim geplooid en ze mogen aan de onderkant best 'blousend' op de grond vallen. Kunstig geplooid en gecombineerd met effen stoffen en sierlijk accessoires, komt het rijke karakter van mooie gordijnstoffen nóg beter uit de verf. Daarom staan draperieën momenteel sterk in de belangstelling.

Zelf doen
Eigenlijk is een draperie niets anders dan een royaal geplooide lap stof die voor het raam wordt gehangen. Zo op het oog ziet een draperie er nonchalant uit, alsof de stof uit de losse pols over een roede is geschikt. Dat hoort ook zo. Maar schijn bedriegt. Om te komen tot een werkelijk mooie draperie, moet je wel weten wat je doet.

Wie zelf een draperie wil maken, zal het omgaan met stof in de vingers moeten hebben. Speciaalzaken op het gebied van woningstoffering en -decoratie kunnen daarbij adviseren. Zelf doen vergt overigens wel het inzicht om uit te rekenen hoeveel stof nodig is. Vergissen is menselijk, maar meters gordijnstof verprutsen door een foute stofberekening is en blijft natuurlijk jammer. Belangrijk is ook een stof te kiezen die zich goed leent voor een draperie; een stof die mooi soepel valt.

Laten maken
Wie liever geen risico neemt, stapt naar een goede woningstoffeerder Die weet de weg naar professionele gordijnateliers waar zelfs de ingewikkeldste draperieën kunnen worden gemaakt. Veel speciaalzaken voor woningtextiel beschikken over modellenboeken vol voorbeelden waaruit een keuze kan worden gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.