+ Meer informatie

Neerijen krijgt eigen wapen

1 minuut leestijd

NEERIJNEN — De door de samenvoeging van de gemeente Est en Opgnen, Haaften, Ophemert, Varik en Waardenburg ontstane nieuwe gemeente Neerijen, krijgt een eigen wapen. Het wapen is schuin in vieren opgedeeld.

In het zgn. eerste kwartier is het wapen van de gemeente Varik opgenomen, dat is ontleend aan het geslacht waaruit in 1357 de eerste heren Vaa Varick voortkwamen. In het tweede en i vierde kwartier, welke beide groen ge» • kleurd zijn, is een golvende dwarsbalk opgenomen, die moet uitbeelden dat Neerijnen aan de rivier de Waal ligt. Uit deze golvende dwarsbalk springen in het tweede en vierde kwartier zalmen omhoog, als herinnering aan de bloeiende zalmvisserij die teniet is gegaan door de vervuiling van het rivier* water. Onder de golvende dwarsbalk' zijn twee bladeren met een vrucht aan een appeltakje aangebracht. Dit wijst op de fruitteelt die in de nieuwe gemeente economisch gezien van zeer grote betekenis is.

In het derde kwartier zijn op een rood veld de drie palen van paalvair opgenomen, het zgn. Chatillonwapen, gevoerd door het geslacht De Cock, b drie van de vijf wapens der gemeenten die bij de herindeling betrokken zijn, komt dit voor. Het wapen ia ontworpen door wapendeskundige mr. Bontekoe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.