+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

DE STEM OP HET FEEST door Ds. H. J. C. H. Zwijnenburg.

De schrijver is predikant van de Chr. Geref. gemeente te Gouderak. De uitgave geschiedde ten bate van de aflossing van schuld, die men heeft moeten maken voor een nieuw orgel in het kerkgebouw. Het boek bevat 6 preken en wel een nieuwjaarspreek over Exodus 13 : 18, drie biddagspreken over Marcus 4 : 26 - 29, Hosea 14 : 2 en Amos 9 : 8 en twee lijdenspreken over Lukas 22 : 31/32 en Johannes 18:1. Het is de bedoeling, dat er nog vier deeltjes, elk met 6 preken volgen.

Ds. Zwijnenburg gebruikt de spelling van De Vries en Te Winkel. Hij heeft een toenemende afkeer van de nieuwe spelling. Hij beschouwt deze als een afbraak van de zo schone nederlandse taal. Voor oudere lezers is dat geen bezwaar, omdat zij bij de oude spelling groot geworden zijn. We vragen ons wel af, of dit geen bezwaar is voor jongere lezers.

Elke preek heeft een voorafspraak, een inleiding, een verklaring en een toepassing. De vorm is anders dan wij in het algemeen gewend zijn. Daar kan kritiek op worden uitgeoefend. Ook zullen er zijn, die bezwaren hebben tegen bepaalde uitdrukkingen, bv. als de schrijver iets zegt over de Hervormde kerk.

We willen zelf ook een opmerking maken. Op blz. 40/41 zegt Ds. Zwijnenburg: „Een natuurlijk mens kan niet bidden. Al zijn bidwerk is slechts lippenwerk. Een....” Dit is wel goed bedoeld. Het had toegelicht moeten worden. Er zijn vele mensen, die gebedsverhoringen hebben, zonder Gods bijzondere genade deelachtig te zijn. Het erge is, dat velen soms wel in tijdelijke dingen de Heere nodig hebben en hun geestelijke noden niet recht kennen. Over de inhoud van de preken kunnen we kort zijn. In alle eenvoudigheid zoekt de schrijver de Schrift te laten spreken en leiding te geven in het geestelijke leven. Daaraan danken deze preken hun waarde.

Het boekje is keurig uitgegeven in zwarte band met gouden letters. De prijs is f 12,—. Het boek is te bestellen bij J. Oosterom, IJssellaan 25, Gouderak, giro 14.79.308.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.