+ Meer informatie

Vliegveld Eelde vecht voor regionale status

1 minuut leestijd

EELDE (ANP) De renovatie van de baanverlenging van het vliegveld Eelde moet uiterlijk eind 1992 zijn afgerond. Gebeurt dit niet, dan zal het vliegveld zijn status van regionale luchthaven verliezen. Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van de luchthaven, H. Weidgraaf, gis-

teren gezegd.

Eind van dit jaar moet minister Maij van verkeer een besluit nemen over de renovatie en baanverlenging van de luchthaven Eelde. De verlenging van de start-en landingsbaan van 1800 naar 2500 meter is aanvankelijk op 35 miljoen gulden begroot. Omdat later bleek dat een bedrag van 70 miljoen gulden nodig is voor achterstallig onderhoud moet de geplande verlenging nu voor 22 miljoen worden gerealiseerd. ' Volgens Weidgraaf staat de minister nog steeds positief ten aanzien van de plannen. Binnen enkele weken krijgt zij een nieuw voorstel van het bestuur van de luchthaven voor de realisering van de plannen aangeboden. Daaraan zal het Rijk ruim 30 miljoen gulden moeten bijdragen. Vervolgens zal het plan door de aandeelhouders (de provincies Groningen en Drenthe en een aantal gemeenten) moeten worden goedgekeurd. Dit besluitvormingsproces moet binnen enkele weken rond zijn.

Een baanverlenging van de luchthaven Eelde wordt economisch van groot belang geacht voor het noorden. Tegenstanders van de geplande verlenging, onder wie veel omwonenden, voeren al geruime tijd actie tegen de plannen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.