+ Meer informatie

Russische geleerde in Oostenrijk biedt ontslag aan

2 minuten leestijd

WENEN — Een Russische onderzoeker, verbonden aan het Instituut voor Toegepaste Systeemanalyse (IIASA) in Vfenen, heeft woensdag zijn ontslag

miljoen Brits-Indiërs en andere AfU 't aangeboden nadat hij in de binnen- en AjgnaniStan buitenlandse pers was beschuldigd van

Wat Afghanistan betreft had mevrouw Thatcher de Sovjetrussische militaire aanwezigheid daar veroordeeld. Premier Gandhi had een uiteenzetting gegeven van haar standpunt in deze kwestie, namelijk dat het beter is te zoeken naar een politieke oplossing dan het te laten aankomen op een botsing met de Russen.

Ook over de Amerikaanse bewapeniQg van Pakistan hadden beide staatsvrouwen een afwijkende mening. Premier Thatcher stond op het standpunt dat Pakistan, dat kampt met het zeer moeilijke probleem van twee miljoen vluchtelingen uit Afghanistan, • zich momenteel aan „de frontlinie" bevindt. spionage voor de Sovjet-Unie.

Arkady Belozerov, secretaris van het instituut sinds 1979, bestrijdt de beschuldigingen maar heeft besloten zijn functie „in het belang van het instituut" neer te leggen, aldus UASAwoordvoerder Peter Schilf ke.

De beschuldigingen tegen Belozerov verschenen voor het eerst in het behoudende Britse weekblad „Now". Volgens dit blad voorzag Belozerov de Russische geheime dienst van gegevens betreffende de olieproduktie in de Noordzee en elders.

In een brief aan zijn directeuren verklaarde Belozerov dat hij zijn ontslag nam, opdat „deze valse aantijgingen" niet gebruikt konden worden om het instituut in een kwaad daglicht te stellen. Schilfke zei dat de Russische onderzoeker „zeer bevredigend"'werk had verricht en „grote toewijding en vakbekwaamheid" had getoond.

Volgens berichten in de Oostenrijkse pers heeft Belozerov het land reeds ver

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.