+ Meer informatie

Hersenstichting wil research stimuleren

Geheugenonderzoek gesubsidieerd

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Hersenstichting Nederland wil onderzoek naar ziekten en aandoeningen van de hersenen stimuleren. De nieuwe stichting probeert zich daartoe in de toekomst een plaats te verwerven naast bestaande organisaties als de Hartstichting, het Astmafonds en de Nierstichting.

De twee jaar geleden opgerichte stichting presenteerde zich gisteren voor het eerst aan de pers. Bestuursvoorzitter jhr. drs. P. A. C. Beelaerts van Blokland, tevens Commissaris der Koningin in de provincie Utrecht, stelde dat aan onderzoek en behandeling van en voorlichting over hersenziekten nog veel verbeterd kan worden. Toch wordt aan hersenziekten zo'n 20 procent (8 a 9 miljard) van de uitgaven voor gezondheidszorg besteed. Door de veroudering van de bevolking zal het aantal hersenaandoeningen de komende jaren bovendien sterk toenemen.

In de VS wil men dit tekort aan aandacht voor hersenziekten inlopen. De jaren negentig zijn daarom uitgeroepen tot de "decade of de brain", aldus Beelaerts van Blokland.

Zijn stichting, met thans ongeveer 1000 donateurs, heeft inmiddels een zestal wetenschappelijke onderzoeksprojecten uitgekozen voor financiële ondersteuning. Gekozen is daarbij voor zogenaamde „inhaakprojecten", waarbij een deel van reeds lopend onderzoek wordt gefinancierd. Dit biedt de stichting, die thans nog over beperkte geldmiddelen beschikt, het meeste rendement, aldus vice-voorzitter dr. J. M. van Ree, hoogleraar psychofarmacologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

Geheugenstoornissen

Een van de zes door de stichting uitgekozen subsidieprojecten betreft een onderzoek naar het voorkomen van geheugenstoornissen in Maastricht onder 20 tot 80-jarigen. De bij het onderzoek betrokken personen zullen om de vijf jaar worden onderzocht. Daarbij wordt gekeken in hoeverre biologische en omgevingsfactoren aanleiding kunnen geven tot verslechtering van het geheugen.

Onderzoekscoördinator prof. dr. J. Jolles wees daarbij op het voorkomen van geheugenstoornissen bij mensen die werken met produkten waarin oplosmiddelen zijn verwerkt. „Daarover bestaan onder schilders wel vermoedens, maar bewezen is er niets. Hetzelfde geldt voor eventuele geheugen; verslechtering IJïj budéfen na een narcose. Nog een voorbeeld: vereenzaming bij ouderen lijkt een factor te zijn voor een versneld optreden van dementie. Wij hopen dit soort zaken te gaan onderzoeken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.