+ Meer informatie

Cambodja duidelijk in Sovjetvaarwater

2 minuten leestijd

BANGKOK/PHNOM PENH — Met vriendschapsbetuigingen aan de Sovjet-Unie en de buurlanden Vietnam en Laos is vrijdag liet vierdaagse congres van de volksrevolutionaire partij van Cambodja (PRPK) afgesloten. Het congres riep tevens krachtig op de nog steeds „bedreigde" nationale onafhankelijkheid te beschermen.

Voorts is vrijdag minister van defensie Penn Sovann tot secretaris-generaal gekozen. Dit heeft het Cambodjaanse persbureau SPK bekendgemaakt. In een ongewoon openhartige resolutie verklaarde het congres dat „de oorlog aan de Cambodjaans-Thailandse grens dag in dag uit voortduurt. Het bloed van onze strijders en die van Vietnam blijft vloeien in de grensstreken". De PRPK vraagt de bevolking waakzaam te zijn en zich steeds gereed te houden voor de strijd.

De Vietnamese partijsecretaris Le Duan legde donderdag nog verband tussen de incidenten aan de grens tussen China en Vietnam en Laos en de activiteit van de guerrillabewegingen in het Westen van Cambodja. Hij beschuldigde Peking ervan te proberen veranderingen in Cambodja terug te draaien die onomkeerbaar waren.

Het bestaan van de communistische partij PKPK werd pas een kleine twee weken geleden onthuld. Over de communistische gezindheid van het Nationale Front tot redding van Cambodja dat na de Vietnamese invasie in januari 1979 aan de macht kwam bestond weliswaar nauwelijks twijfel, maar de slechte ervaringen van het Cambodjaanse volk met communistisch bewind noopten de autoriteiten al te nadrukkelijk gebruik van het communistische jargon te vermijden. Het pro-Chinese bewind van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot (1975-1979) kostte honderdduizenden Cambodjanen het leven (sommige schattingen spreken over vier miljoen doden).

A nti-kernenergie

Hamburg kende na de Tweede Wereldoorlog twee vakbekwame SPDburgemeesters, maar na hen kwam een gebrek aan geschikte opvolgers. In die tijd werd de toen 36-jarige Klose burgemeester. Hij gold als een man van de rechtervleugel. Na de verkiezingen van drie jaar geleden, waarbij de SPD de absolute meerderheid verkreeg voegde Klose zich bij de linkervleugel en probeerde zo aansluiting te krijgen bij de alternatieve jongeren. Zo trad hij de Berufsverbote met voeten en toonde zich openlijk een sterk tegenstander van kernenergie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.