+ Meer informatie

Harde betoging voor hongerstaker Sands

Grootste demonstratie in tien jaar

2 minuten leestijd

BELFAST — In Belfast is zondag de grootste demonstratie in de laatste tien jaar gehouden. Meer dan 10.000 betogers trokken door roomskathoUeke wijken van de hoofdstad van Noord-Ierland. Zij droegen spandoeken met zich mee, waarop ze steun betuigden aan de gevangenen in het H-blok van de Maze-gevangenis. De bekendste van hen is Bobby Sands, die al bijna twee maanden weigert te eten.

Sands en zijn collega-gevangenen van de IRA — het verboden Ierse Republikeinse Leger dat streeft naar aansluiting van Ulster bij de (katholieke) Ierse Republiek ^- willen met hun hongerstaking bereiken dat de regering in Londen hen als politieke gevangenen behandelt, en niet langer als criminelen.

Uit solidariteit met de mensen in het H-blok waren 40 demonstranten in de optocht slechts in dekens gehuld. Dat doen ook Sands en zijn IRA-collega's, die om principiële redenen weigeren gevangeniskleding te dragen. Noor Opsahl en de Deen Norgaard, in een communiqué bekendgemaakt.

De delegatie heeft vastgesteld dat Sands zich niet wenst in te laten met het verzoek van zijn familie aan de commissie zich met zijn zaak bezig te houden, aldus het communiqué. De twee leden van de Europese commissie voor de rechten van de mens hebben zaterdag uren in de Maze-gevangenis doorgebracht. Sands' zuster Marcella had de commissie gevraagd een onderzoek in te stellen naar Sands' geval en de twe.e commissieleden kwamen daarop naar Belfast om te weten te komen of ook de hongerstaker zelf wilde dat de commissie zich met zijn geval zou bezig houden.

Haughey teleurgesteld

De Ierse minister-president Charles Haughey vindt dat de pogingen om de hongerstakende Bobby Sands te redden moeten doorgaan, ook al is het voor hem een „grote teleurstelling" dat de Europese commissie voor de rechten van de mens er niet in geslaagd is een oplossing te vinden. Bobby Sands heeft de Ierse minister-president inmiddels fel aangevallen. Hij beschuldigt de Ierse bewindsman van „cynisme" en „manipulaties" door misbruik te hebben gemaakt van de goedgelovigheid van zijn zuster Marcella. „Hij heeft haar doen geloven dat de commissie zich achter de eisen van de politieke gevangenen zou stellen", aldus Sands zaterdagavond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.