+ Meer informatie

Even langs bij bij Rob Zeverboom en zijn brandweerwinkel

3 minuten leestijd

Redders in nood. Iedereen weet wat ze doen. Politie, brandweer en ambulance komen voorbij, al of niet met loeiende sirenes. Wie bewondert ze niet? Maar een brandweerwinkel? Dat is iets nieuws en maakt op z'n minst nieuwsgierig. Rob Zeverboom geeft het antwoord. De man heeft een brandweertik, al heel lang, en heeft geen enkele moeite om dat ruiterlijk toe te geven. Ook heeft hij een heuse brandweerwinkel in Rotterdam. Het pand aan de Oranjeboomstraat 251 is versierd met brandweer-logo's en de uitmonstering van andere hulpverleningsdiensten. In de etalage is een heel klein deel van zijn assortiment uitgestald. In de winkel kunnen hulpverleners zich verlekkeren aan jassen, shirts, petten, emblemen, trainingspakken, speldjes, horloges, stropdassen en dasspelden en nog veel meer. Het textiel is versierd met het gewenste nationale of internationale hulpverleningsembleem en kan worden aangevuld met welke tekst een willekeurige klant er ook maar op wil hebben. Het souterrain is ingericht als werkplaats, want Zeverboom drukt zelf de gewenste tekst op het textiel. De wanden zijn tot plafondhoogte getooid met rekken die dozen vol voorraad torsen. Het is een magazijn van jewelste. De opkamer van de winkel heeft een gezellig zitje met een ronde tafel. Langs de muur staan enkele honderden miniatuur-hulpverleningsvoertuigen uitgestald. Vele modellen brandweerauto's voeren de boventoon. Wie een paar centen wil uitgeven, kan naar hartelust zijn verzameling uitbreiden. Onderbrandmeester Rob Zeverboom is van huis uit chemisch analyst. „In 1973 ben ik begonnen in de Centrale aan de Maasvlakte. Daar werd ik al gauw ingedeeld bij de bedrijfsbrandweer. Bedrijfshulpverlening noemde men dat toen. Eigenlijk vroegen ze een duiker.

En omdat ik een opleiding als redder had gehad, dacht ik daarvoor geschikt te zijn. Daarna wilden ze me bevelvoerder of coördinator maken, maar daar was geen specifieke opleiding voor. Die was er wel bij de brandweer. Acht jaar lang heb ik toen de opleiding "onderbrandmeester" gevolgd. Aangezien ik in Hellevoetsluis woonde, werd ik daar ook ingelijfd bij de vrijwillige brandweer." Ooit heeft hij eraan gedacht om van de brandweer zijn beroep te maken. „Dat heb ik echter nooit doorgezet", zegt hij.
Zeven jaar geleden begon Rob Zeverboom vanuit zijn huis in Hellevoetsluis een postorderbedrijfje in shirts met opgedrukte emblemen van hulpverleningsdiensten en gewenste teksten. „Al heel snel was "Bilmor textiel" een feit. „Het liep thuis helemaal uit de hand. Mijn hele handel stond in de woonkamer, want nergens anders had ik plek. Op den duur vond mijn vrouw dat echt niet leuk meer. Wanneer krijg ik mijn kamer weer eens terug? vroeg ze. Ja, dan ga je maar eens op zoek. Via de Bedrijvenwinkel Rotterdam vond ik deze stek in de Oranjeboomstraat. En het loopt uitstekend", klinkt het enthousiast.

Ruilbeurzen
Bij brandweerwedstrijden in Nederland is Zeverboom zo'n beetje vaste klant met zijn handel. Hij trekt zelfs naar ruilbeurzen en open-deur-dagen in België en zijn activiteiten in Frankrijk noemt hij veelbelovend. Ongeveer veertig keer per jaar trekt nij eropuit om zijn spullen aan de man te brengen. Ook in vakbladen als "Brand & Brandweer" en "1. 1. 2" adverteert hij met zijn handelswaar. Toekomstplannen? „Groeien en nog meer naar buiten treden. En ik ben bezig met de enige concurrent in deze branche te gaan samenwerken. Dat is beter dan elkaar te beconcurreren", zegt Zeverboom. kunnen medici en apothekers in het buitenland u dan uitstekend helpen. Uw apotheek zal u graag willen helpen aan dit paspoort. Vraag het echter tijdig aan en niet op het laatste moment.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.