+ Meer informatie

Scherpe kritiek op voorwaarden PvdA

Ook bezwaren in PvdA-fractie

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De voorwaarden die PvdA en PPR aan hun regeerakkoord hebben gekoppeld, hebben de tot voor kort bestaande verwachtingen dat progressieven en christendemocraten elkaar zouden vonden in een nieuw kabinet na de verkiezingen aanzienlijk teruggeschroefd.

Dit bleek donderdag in de Tweede kamer tijdens de tweede ronde van de algemene beschouwingen, waarbij de fractievoorzitters van alle grotere partijen zich over de voorwaarden uitspraken.

Zowel de CDA-fracties, als die van VVD en D'66 trokken fel van leer tegen de plannen van PvdA en PPR. Ook binnen de fractie van de PvdA zelf rees donderdag op een vergadering verzet. Dit nam echter af, nadat fractievoorzitter Van Thijn „sprekend voor zichzelf" in de kamer zijn standpunt had toegelicht.

Aantjes

Aantjes (ARP) had begin deze week gezegd, dat het antwoord om tot een regeerakkoord te komen aan de PvdA was. Hij had niet gedacht, dat het antwoord zo gauw al zou komen. Scherp veroordeelde hij het plan van de PvdA en de PPR om alleen in de regering te gaan zitten, als zij de grootste groep in de Tweede kamer worden. Onjuist vindt hij het ook, dat de progressieven met alle geweld de premier wilden leveren.

Wiegel (VVD) had al eerder opgemerkt, dat het een slimme zet van de PvdA was geweest om Den Uyl weer lijsttrekker te maken. Op deze manier kunnen zij misschien het partijbestuur zover krijgen, dat zij enige van hun eisen opgeven, waardoor het CDA hen weer huilend van ontroering in de armen zal vallen, aldus Wiegel.

Hij maakte de PPR een compliment over de invloed, die deze zal krijgen. „Aan de hand van een kabouter gaat een reus op weg naar dromenland", spotte de VVD'er.

Van Thijn vond het niet belangrijk of er nu voor de drie leiders van de christendemocratische partijen weer meerdere mogelijkheden zijn om een kabinet te vormen. Belangrijk is dat voor een kiezer, zo zei hij. Hij ontkende niet, dat de vorm van machtsdenken aanwezig was, maar meende dat de kiezer tenslotte moet uitmaken hoe het beleid zal worden.

Teleurstellend

Ook Andriessen (KVP) noemde het verbond tussen de PvdA en de PPR uiterst teleurstellend. Hij was van mening, dat deze combinatie opnieuw tot een verscherping van polarisatie zal leiden. De perspectieven worden er niet duidelijker op, tenzij de congressen wijze besluiten zullen nemen, zo zei hij.

Ds. Abma (SGP) was bang, dat zich bij de komende kabinetsformatie dezelfde problemen zullen gaan voordoen als hij de formatie van 1972/73. Hij wees er de Kamer nog eens op, dat toen is gezegd „dat nooit meer". Bewaar ons voor dezelfde ellende, aldus ds. Abma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.