+ Meer informatie

Lijnie Groenendijk ging van verzorging naar woningtextiel

4 minuten leestijd

„De hele dag stofzuigen, toiletten schoonmaken en af en toe eens een keer in keuken. Daaruit bestond mijn stage in een bejaardentehuis. Iets totaal anders dan ik had verwacht. Ik knapte er op af Mensen verzorgen, dat wilde ik. Ik had verwacht met bewoners te gaan wandelen, medicijnen uit te delen, kortom ze echt verzorgen. Maar zover kwam het niet. Na die stage kwam ik terug op school en zei: „Dit nooit!" Anderen hadden wel positieve ervaringen, maar voor mij hoefde het echt niet meer."
Dat is de ervaring van Lijnie Groenendijk (17) uit Alblasserdam. Ze wist wat ze wilde worden en deed VBO-verzorging aan de Plancius in Rotterdam. Maar in de stageweek ging het mis. „Ik was slecht gemotiveerd, zei de leiding. Maar wat wil je als je geen leuke dingen mag doen? Nee, dat was nu eenmaal de methode van dat bejaardenhuis. Met de voor mij leuke dingen zou ik de privacy van de bewoners schenden. Daar begreep ik werkelijk niets van."

Formule
Lijnie hield de verzorging voor gezien. Ze rolde als vanzelf in een andere baan. Een zus van haar vriend werkte bij een woningtextielzaak in Papendrecht. Die ging trouwen, waardoor er een plek vrijkwam. „Ik heb gebeld en kon meteen komen voor een gesprek. Prompt werd ik aangenomen." De verkering ging snel over, maar de baan behield ze. Ongeveer anderhalfjaar zit ze al weer in de woningtextiel. „Ja, dit is wel heel wat anders dan de verzorging. Ik zit nu de hele dag tussen de vloerbedekking en de gordijnen. Het is ontzettend leuk werk: verkopen, de maat nemen, uitrekenen, bestellen, knippen en de planning maken wanneer er gestoffeerd kan worden. Het neemt je helemaal in beslag." „Gordijnen waren wel even ingewikkeld. Maar om de juiste maat te berekenen is er een formule. Met behulp daarvan ben je er zo uit. En in dit bedrijf ga je met de trend mee. Kleuren van gordijnen en vloerbedekking volgen de mode. Gordijndraperieën met lussen, ringen en roeden zijn erg in opkomst. Ook dat is weer een modeverschijnsel. Toch is dat heel leuk werk. Samen met de medewerkers van het atelier proberen we steeds weer nieuwe dingen te ontwerpen en natuurlijk ook te verkopen."

Topdagen
Vervelende dingen kan ze eigenlijk niet opnoemen. „Of het moeten die dagen zijn dat er bijna geen klanten komen. Dat heb je wel eens bij slecht weer of op een warme zomerse dag. Kun je je voorstellen dat je in het ene geval dan binnen blijft en in het andere geval liever naar het strand gaat dan tapijt uitzoeken?
Echte topdagen zijn de vrijdagavond en de zaterdag. Dan heb ik het best naar m'n zin. En ach, die vrijdagavonden en de zaterdagen worden gecompenseerd met zes extra vrije dagen per jaar. Daarnaast ben je één dag per week vrij."
„Soms komen de klanten met een tekening van hun huis. Je bent dan vaak een hele dag bezig om de stoffering uit te zoeken. Als de mensen dan iets moois hebben uitgezocht en tevreden naar huis gaan, dan geeft dat ook mij veel voldoening, zeker als je zelf helemaal achter hun keus staat."

--------------------------------------------------------------------------------------------

Verkoopmedewerker is het eerste wat je in gedachten schiet wanneer je denkt aan werken in een winkel. Het winkelbedrijf kent echter een groot scala van functies. In een supermarkt bijvoorbeeld heb je kassamedewerkers, administratieve medewerkers en magazijnmedewerkers. Je kunt zelfs opklimmen tot afdelingschef. Een enorme veelzijdigheid aan functies dus. Bedenk dat de arbeidstijden erg flexibel kunnen zijn. Naast de reguliere koopavond zijn veel supermarkten tot 's avonds acht uur open! De CAO voor het levensmiddelenbedrijf regelt arbeidsvoorwaarden, zoals de arbeidsduur en compensatieregelingen voor het werken op zaterdagmiddag. Ook de overige winkelbedrijven hebben veelal een eigen CAO. Je kunt je werkgever om een exemplaar vragen. Het volgende moet je goed in de gaten houden. De nieuwe Winkeltijdenwet bepaalt dat de winkels gedurende twaalf zondagen per jaar mogen worden opengesteld. Je kunt gevraagd worden om op deze dagen te werken. De CAO bepaalt of je daartoe verplicht kan worden. Neem contact op met de RMU als je hierover vragen hebt. De gemeenteraad beslist of winkels al dan niet op zondag open gaan. Het kan dus plaatselijk verschillen. Voor meer informatie hierover kun je bij de RMU terecht.
Mr. J.G.N. Schreuders, stafmedewerker RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.