+ Meer informatie

Synoden gevraagd om een uitspraak over de Golfoorlog

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Kerkleden hebben bij de hervormde, gereformeerde en lutherse synoden aangedrongen op een uitspraak over de inmiddels beëindigde Golfoorlog. „De verwarring is even groot als de behoefte aan verheldering, bemoediging en troost", aldus de 25 kerkleden, van wie de meesten predikant, in een open brief aan de drie synoden.

De kerkleden waren blij met de solidariteitsverklaring van de drie synodebesturen met Israël, maar hadden ook een uitspraak over de oorlog verwacht. „Wij zouden U vooral willen vragen een nuchter woord te spreken nu de roes van de oorlog en het geloof erin velen heeft overmeesterd", aldus de briefschrijvers.

Zij zien de Golfoorlog als een machtsstrijd. Het Westen verdedigde vooral zijn eigen belangen. „Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat een Europees probleem, het antisemitisme, geprojecteerd wordt op het Midden-Oosten en vervolgens ter rechtvaardiging moet dienen voor de oorlog". Mochten de synoden het niet eens zijn met deze mening, vraagt de groep hun toch uiting te geven aan de schaamte over de oorlog en de „ideologisering" ervan.

Tot de ondertekenaars behoren de Amsterdamse predikanten R. Reeling Brouwer en W. Veen, industriepredikant A. Harrewijn en H. Visser van de Rotterdamse Pauluskerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.