+ Meer informatie

Verzet tegen uitbreiding chloorverbrandingsoven

Waddenvereniging: Mer Arimide deugt niet

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - De milieueffectrapportage (mer) die het bedrijf Aramide Delfzijl heeft opgesteld voor de uitbreiding van zijn verbrandingsoven voor chloorhoudend afval, deugt niet. Het bedrijf heeft betere alternatieven slechts summier onderzocht of noemt ze niet eens. Dat stelde de werkgroep Eemsmond van de Waddenvereniging gisteren in een bezwaarschrift aan het provinciebestuur van Groningen.

Aramide Delfzijl, een samenwerkingsverband van Akzo Delfzijl en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), wil de produktie van polymeren spoedig uitbreiden van zesduizend tot tienduizend ton per jaar. Deze polymeren dienen als grondstof voor de kunstvezel aramide.

Bij Aramide werken 180 mensen. Uitbreiding van de produktie betekent een toename van het aantal arbeidsplaatsen met vijftig. De benodigde investering bedraagt veertien miljoen gulden.

Om de produktie-uitbreiding te kunnen opvangen moet de verbrandingsoven worden uitgebreid. Hiervoor heeft het bedrijf al in 1991 een vergunning aangevraagd. De Waddenvereniging spande hiertegen in december vorig jaar een procedure aan bij de Raad van State, die bepaalde dat Aramide eerst een nieuwe mer moest overleggen.

Volgens woordvoerster M. Gregoire van Akzo was dit omdat de Europese richtlijnen in dit verband recentelijk vernieuwd waren. Ze ontkent echter dat de Raad van State de eerder verleende hinderwetvergunning ongedaan had gemaakt. Ze ontkent daarnaast dal alternatieven niet zouden zijn onderzocht.

Chloorhoudend

Inmiddels is die mer verschenen. Volgens Aramide zijn de bezwaren voor het milieu „verwaarloosbaar". De werkgroep Eemsmond denkt daar echter anders over. De werkgroep wijst erop dat Aramide jaarlijks 2200 ton. zwaar chloorhoudend afval per jaar" produceert. Verbranding van dat afval betekent het vrijkomen van stoffen als zoutzuur, stikstofdioxyden en dioxines. Deze stoffen zullen voor een deel via lucht en water in de Waddenzee terechtkomen, zo stelt de Waddenvereniging.

Bovendien heeft de Werkgroep Eemsmond ontdekt dat de verbrandingsoven al bijna klaar is. Het bouwen van deze oven nog voordat de mer klaar was, is volgens de werkgroep Eemsmond in strijd met de bedoeling van zo'n rapport. Akzowoordvoerster Gregoire erkent dat de Akzo momenteel bouwt aan de oven, maar dat is volgens haar geheel in lijn met de verkregen hinderwetvergunning.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.