+ Meer informatie

Omprijzing artikelen wordt „hele klus"

Nu BTW-verhoging doorgaat

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De verhoging van het algemene tarief van de omzetbelasting van 16 procent tot 18 procent mag voor de meeste artikelen en diensten eerst op 1 oktober in de consumentenprijs worden doorberekend, deelt het ministerie van Economische zaken mede. Voor de bedoelde artikelen en diensten zijn namelijk prijsvoorschriften van kracht.

Slechts indien de omprijzing op één dag op onoverkomelijke uitvoeringsproblemen stuit gaat het ministerie van economische zaken ermee akkoord', dat de omprijzing wordt gespreid over een zo kort mogelijke periode rond 1 prober aanstaande. "°Iti ieder geval mag niet voor 20 september aanstaande met de omprijzing worden begonnen. De Economische controledienst zal erop toezien, dat bij omprijzing voor 1 oktober aanstaande een gelijkwaardig deel van het assortiment eerst na 1 oktober aanstaande in prijs wordt verhoogd.

In plaats hiervan is het ook toegestaan gedurende de periode 1 oktober tot en met 15 oktober aanstaande voor die artikelen die onder het algemene tarief van 18 procent vallen de BTW-verhoging ad 1,7 procent aan de consument afzonderlijk in rekening te brengen. Op de nota of kassabon mogen in dit geval uitsluitend artikelen voorkomen die onder het algemeen tarief vallen. Mocht de detaillist van deze mogelijkheid gebruik maken dan dient in de etalages en in de winkel duidelijk vermeld te worden, dat de aangegeven prijzen van artikelen die vallen onder het algemeen tarief nog met 1,7 procent verhoogd dienen te worden.

Vanaf 16 oktober 1976 moeten alle consumentenprijzen wederom inclusief de verschuldigde BTW luiden.

„Ten slotte is het ook toegestaan op de artikelen twee prijzen te vermelden. In de etalages en in de winkel dient in dat geval duidelijk te zijn aangegeven, dat de hoogste prijs met ingang van 1 oktober 1976 in rekening zal worden gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.