+ Meer informatie

Wateroverlast na wolkbreuken

3 minuten leestijd

WAGENINGEN - Zware regen- en onweersbuien hebben de afgelopen 24 uur voor veel overlast gezorgd. Het KNMI waarschuwt voor nog meer wind- en waterhozen de komende dagen.

De hoeveelheid regen die afgelopen nacht is gevallen, is zeer uitzonderlijk, aldus meteoroloog R. Groenland van Meteo Consult in Wageningen. Op enkele plekken viel meer dan 50 millimeter regen. Normaal valt bij een zware bui in deze tijd van het jaar hooguit 20 tot 30 millimeter neerslag. "Er is dus echt sprake van wolkbreuken", aldus Groenland. In het Roosendaal viel gisteravond in anderhalf uur tijd 97 millimeter regen.

Het zwaartepunt van de buien lag vanmorgen in Zeeland en Zuid-Holland. Voor later vandaag worden minder zware buien vanuit het noordoosten verwacht.

Het KNMI in De Bilt waarschuwt voor nog meer wind- en waterhozen de komende dagen. Kampeerders en watersporters wordt gevraagd rekening te houden met het instabiele weer.

Ook de Deutsche Wetterdienst waarschuwde vanmorgen voor noodweer in de gebieden langs de grens met Nederland.

De buien zorgden gisteren en vanmorgen op veel plaatsen in Nederland voor wateroverlast. Zo zetten ze vannacht rond 03.30 uur een groot deel van Hilversum blank. De politie kreeg tientallen meldingen binnen. Volgens de politie overstroomden vrijwel alle straten in Hilversum. "Er zijn veel putdeksel weggespoeld en er kwamen auto's vast te zitten in het water."

De bui trok verder naar de gemeenten Naarden en Bussum. Daar veroorzaakten ze ook overlast. "Maar aanzienlijk minder dan in Hilversum", aldus de politie. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Het verkeer ondervond vooral op de A20 bij Rotterdam hinder van de regen. Het water kon er niet voldoende weg, waardoor grote plassen op de rijbaan ontstonden. Automobilisten moesten ter plekke langzaam rijden, waardoor enkele kleine files ontstonden. In de rest van het land viel de overlast voor de ochtendspits vooralsnog mee.

Het Hoogheemraadschap Delfland heeft vanmorgen alle gemalen in werking gesteld en op sommige plaatsen noodpompen geplaatst. In de polder tussen 's-Gravenzande en Hoek van Holland is sprake van wateroverlast. Het was vanmorgen onduidelijk of het gaat om hinder in woonhuizen of kassen. De gemalen zijn afgelopen nacht rond 03.00 uur in werking gezet. Hoe lang de maatregelen van kracht blijven, is afhankelijk van het weer.

Het Wetterskip Fryslân heeft vanmorgen het Hooglandgemaal in Friesland in werking gezet. Volgens een woordvoerder staat het water uitzonderlijke hoog. "Het gemaal in Stavoren hoeft nooit aan in augustus", aldus het hoofd boezembeheer.

De Rotterdamse brandweer is vannacht en vanmorgen ook druk geweest met pompen. Er kwamen gisteravond en vanmorgen tientallen meldingen binnen van ondergelopen kelders, kassen en bedrijven. Van ondergelopen straten was geen sprake.

Een wolkbreuk heeft gisteren aan het begin van de avond een deel van West-Brabant onder water gezet. De meeste regen viel in Roosendaal, waar het dak van sport- en evenementencentrum Leysdream het gedeeltelijk begaf. Er kwam zo'n 1000 vierkante meter dak naar beneden. Volgens de politie raakte niemand gewond.

Het treinverkeer in Brabant ondervond gisteravond eveneens hinder van het onstuimige weer. Door blikseminslag ontstond een stroomstoring in de sein- en wisselbesturing in Oudenbosch.

In Genemuiden veroorzaakte de regen gisterochtend schade bij transportbedrijf Verhoek. Zo'n 50 vierkante meter van het dak van loods stortte in. De loods wordt gebruikt voor op- en overslag van vloerbedekking. Een deel van deze vloerbedekking is hierdoor nat geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.