+ Meer informatie

Pleidooi voor vier supergemeenten in de Randstad

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De raad voor het binnenlands bestuur heeft de regering geadviseerd vier supergemeenten te vormen in de Randstad. De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zouden moeten worden uitgebreid tot stadsgewesten. Het advies is vandaag openbaar gemaakt.

De stadsgewesten zouden niet alleen het huidige stedelijke bebouwde gebied moeten omvatten, maar het hele gebied dat met de steden zodani ge relaties onderhoudt, dat sprake is van een functioneel geheel.

Aan het stadsgewestelijk bestuur kunnen volgens de raad ook taken van het Rijk en de provincie worden overgedragen. Binnen deze stadsgewesten zouden deelraden tot stand, moeten komen voor een aantal verzorgende taken. Het stadsgewest zou in elk geval moeten beschikken over een grondbedrijf, een vervoersbedrijf en een milieudienst en zich bezig moeten houden met ruimtelijke ordening en woonruimteverdeling.

Een andere mogelijkheid dan supergemeenten ziet de raad in vier miniprovincies rond de grote steden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.