+ Meer informatie

'an Hulten verwacht „rechtse" regering

Wantrouwen in CDA

2 minuten leestijd

HARLINGEN — Dat de christen-democraten altijd weer praten over voortzetting van de regeringssamenwerking met de PvdA, ligt de PPR zwaar op de ma.ag.

Dit bleek gisteren weer bij een verkiezingsbijeenkomst in Harlingen, waar de radicale staatssecretaris Van Hulten het woord voerde. „Het CDA denkt waarschijnlijk dat in een volgende combinatie met de PvdA de defensiebegroting flink kan worden opgeschroefd en kerncentrales kunnen worden gebouwd". Van Hulten sloot een dergelijk gebeuren volstrekt uit. Zoiets is onmogelijk gezien de overeenkomst die de socialisten met de radicalen hebben gesloten.

Hij geloofde ook dat de PvdA zich zoiets niet kan veroorloven gezien haar linkse kiezers. De staatssecretaris had geen hoge gedachten van het berouw van het CDA over het vallen van het kabinet. Ook bij breuken in eerdere progressieve kabinetten werd altijd gezegd dat geen wantrouwen tegen het gehele regeringsbeleid bestond. Ook nu worden weer dergelijke dingen gehoord. Van Hulten meende extra reden te hebben om te geloven dat er een rechtse regering zal volgen. Gok bij eerdere breuken van progressieve kabinetten werd door christen democraten oprecht spijt betuigd, en betoogd dat het niet tegen de bestaande combinatie ging.

Maar in tegenstelling tot nu echter stemden anti-revolutionairen tegen de doorslaggevende motie. Nu heeft de ARP in het geheel niet gestemd.,,Zoals Aantjes beweert dat zij de gevangenen zijn van de PvdA, is hij zelf de gevangene van het CDA. Daardoor kan de ARP niet meer doen wat politiek behoorlijk is, maar moet meekakelen met kippen op het CDA-erf', zo zei staatssecretaris Van Hulten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.