+ Meer informatie

Naastenliefde

2 minuten leestijd

'Pöfimtengalerij' van de sociaal-demoeraten in de Zweedse hoofdstad. Foto' RD

De bereidheid tot naastenliefde is sterk afgenomen in een land dat vroeger bekend stond om zijn hulp aan arme landen. Lange tijd gaf Zweden een procent van zijn bruto sociaal produjct aan ontwikkelingshulp uit. Geen andere grote industriestaat kon daaraan tippen.

„Vooral de jongeren zeggen vandaag de dag: „Ik wil meer geld voor mezelf", stelt Lindmarker vast. „Je ziet hier een tendens die wijst op een minder sociale en tolerante houding. Zelfs racisme steekt bij ons de kop op".

Volgens een opiniepeiling van de universiteit van Göteborg moeten de Zweden vooral weinig van mosUms hebben. Meer dan de helft van de ondervraagden waardeerde het voorstel om de immigratie van moslims in te perken van goed tot zeer goed. Ook antisemitisme duikt op. Opnieuw Lindmarker: „Bij een ijshockeywedstrijd in Stockholm werd het publiek kwaad op vermeende foutieve beslissingen van de scheidsrechter en riep luidkeels: „De scheidsrechter is een jood, de scheidsrechter is een jood".

Veel van zijn landgenoten hadden vroeger hun mond niet opengedaan, omdat ze dachten dat ze niets aan de situatie konden veranderen, meent lan Wachtmeister. „Maar nu zeggen de Zweden wat ze denken".

Wat Wachtmeister in de verkiezingsstrijd aanroert, lijkt veel van zijn landgenoten aan te spreken. De „gekke graaf", zoals hij wordt genoemd, is met de slogan "Men moet weer kunnen lachen in Zweden" de verkiezingen in gegaan. De graaf eist, behalve de afbraak van de openbare sector, belastingverlaging en inperking van het aantal immigranten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.