+ Meer informatie

Plastic geweren

5 minuten leestijd

Het geluid van die eerste knal in het centrum van Moskou ging min of meer verloren in het geroezemoes van de menigte rond de beroemde speelgoedgigant Detski Mir (Kinderwereld), werd ook overstemd door handelaren en kopers op de inmiddels gelegaliseerde zwarte markt.

Dit vreedzame, gemoedelijke stadsbeeld verandert evenwel op slag wanneer drie, vier geweerschoten volgen. Iedereen zet het meteen op een lopen, schreeuwt door èn struikelt over elkaar. Een moment later is de schrikscène alweer voorbij. Het leven van alledag herneemt zijn gang. Geen doden, noch gewonden zijn op Moskous plaveisel waar te nemen.

Waar goudmijntje

Vanwaar die schoten, die paniek? Straathandelaar Joeri haalt zichtbaar verveeld zijn schouders op. Voor hem en zijn collega's zijn die beklemmende geluidsuitbarstingen blijkbaar een soort ritueel geworden. „Dat gebeurt hier bijna elke dag wel. Waarschijnlijk vond de een of ander het nodig zijn nieuwe aanwinst te testen, schoot hij slechts in de lucht".

Zoals Joeri in het openbaar zijn „echte Amerikaanse jeans" aan de man tracht te brengen, zo worden in Moskou eveneens én plein public allerhand wapens en messen aangeboden.

Inderdaad, Ruslands burgers bewapenen zich dezer dagen massaal. Experts schatten de waarde van deze illegale transacties in de "Russische Federatie-Rusland" (de gloednieuwe naam van de grootste republiek van het Gemenebest van Onafhankelijke , Staten) op maar liefst tien miljard dollar! Dagelijks verdwijnen complete wagenladingen wapens uit fabrieken en kazernes om op de zwarte markt boven water te komen als een waar goudmijntje...

Thuiswerkers

Een centrum van deze enorme zwendelpraktijken is de traditionele wapensmidse Toela, dat zo'n 150 km ten zuiden van Moskou ligt. Zelfs de straatnamen van deze plaats verwijzen naar zijn dubieuze faam: Kalasjnikov-Prospekt; Geweerbrug; Pistolenstraat.

Pas onlangs zijn in Toela vijf werknemers/wapendieven achter slot en grendel gezet. Deze al te commercieel ingestelde burgers hadden onderdelen van Kalasjnikovs uit hun fabriek gesmokkeld en die in een ondergrondse werkplaats tot kant en klare gevechtswapens voor de vrije markt gemonteerd.

Hun risico's en inspanningen loonden overigens rijkelijk: de nettowinst per geweer bedroeg de voor Russische begrippen fabelachtige som van 90.000 roebel, pakweg een kleine 1500 gulden.

Geen leeg magazijn

Om deze ongecontroleerde wapenstroom tegen te gaan, zonder de werknemers van Toela's wapenindustrie geheel van hun al schamele inkomens te beroven, trok Ruslands president Boris Jeltsin een paar weken geleden aan de noodrem. Voortaan mochten de fabrieken voor eigen rekening hun produkten afzetten.

Daarmee is overigens het probleem van de illegale wapenhandel allerminst verholpen. Toela is kortom niet het enige lek. Zo kwam een paar dagen geleden nog ten langen leste het 'huzarenstukje' van een bewaker van een Osseetse wapenfabriek dichtbij de grens met de republiek Georgië aan het licht.

In plaats van zorg te dragen voor een veilige opslag van het wapentuig smokkelde deze roebelbeluste Transkaukasiër een maand lang dagelijks 20 geweren van het type "Makarov" uit het magazijn, in totaal 700,stuks. De lege plaats vulde de vindingrijke dief met plastic geweren uit een speelgoedzaak op. Over afnemers van zijn 'hete vrachtjes' had ook deze onofficiële wapenhandelaar allerminst te klagen. Daar stond zijn schietlustige leefomgeving borg voor.

Voor twee wodka

Een geweer, pistool, handgranaat of legermes kopen in Moskou? Geen probleem! Een simpel geweer kost momenteel slechts 10.000 roebel, zeg ruim 170 gulden. En naar verluidt verwisselen pistolen zelfs in ruil voor twee flessen wodka van eigenaar.

Hoe dat allemaal kan? Gefrustreerde dienstplichtige militairen vullen hun volstrekt ontoereikende maandelijkse soldij van 80 a 120 roebel aan door een gulle greep in de arsenalen van de eens zo trotse Sowjetstrijdkrachten.

Zeker, naar de Russische wet hebben burgerlijke personen voor wapenhandel en wapenbezit een officiële vergunning nodig. Heb je thuis zonder permissie van de autoriteiten een pistool in een kast liggen, kan je dat op een vrijheidsstraf van vijf jaar komen te staan, althans in theorie.

In de praktijk werkt dat anders. De plaatsen in Moskou waar je tegen harde valuta (dollars) elk wapen van je keuze kunt bemachtigen, zijn een publiek geheim.

Naar het zich laat aanzien, staat de politie machteloos tegenover de illegale wapenhandel, komt zij heel zelden in actie tegen deze vorm van wetsovertreding. Toch meldt het ministerie van binnenlandse zaken de inbeslagneming van 34.000 vuurwapens in Rusland vorig jaar. In hetzelfde tijdsbestek werden naar officiële opgave in Jeltsins rijk 59 doden ten gevolge van 4600 wilde schietpartijen geregistreerd. Exact 61.364 gevallen van messetrekkerij vulden de bladzijden van Russische politiedossiers. Insiders daarentegen schatten de werkelijke cijfers op het meervoudige...

Rovers in uniform

Hyperactief daarentegen opereren Moskous agenten, respectievelijk nep-agenten (wie zal het zeggen?) nogal eens 's nachts. Onder buitensporig machtsvertoon en met zichtbaar genoegen slingeren zij bij voorkeur buitenlandse weggebruikers op de bon.

Discussies baten hun slachtoffers niet. Hebben zij pertinent geen druppel alcohol genuttigd, dan drukten ze volgens de handhavers van de openbare orde in de Russische metropool stellig het gaspedaal te diep in.

Het doel van deze agressief uitgevoerde politiepatrouilles is evident: gewoon een kwestie van illegaal bijverdienen. Officiële bekeuringen blijven dan ook typerend genoeg achterwege bij deze 'verkeersovertredingen' .

De Moskouse correspondente van de Frankfurter Rundschau, Elfie Siegl, liep vorige maand in deze fuik; „Deze nacht heeft de agent iets speciaals bedacht om de vrouw achter het stuur te laten zien wie hier de sterkste is. Hij trekt zijn dienstpistool, richt dat op haar hoofd en brult om papieren. U hebt de wet overtreden, krijst hij vervolgens. Welke wenst hij evenwel niet te zeggen. Omdat alcoholmisbruik afvalt, blijft alleen overtreding van de maximumsnelheid over. Maar ik heb ook zeker niet te hard gereden. De agent wil slechts 'zijn' roebels en daarmee basta. Ik geef hem er honderd en nog eens honderd. Hij telt het geld en stapt tevreden weg. De buit van deze nacht heeft voor en hem zijn collega's, naar het schijnt, geloond".

Tegenover volksgenoten schromen deze „geüniformeerde straatrovers", aldus Siegl, 's nachts niet ook hun vuisten te gebruiken. „Terwijl buitenlanders tot op heden onder veel intimidatie slechts verzocht worden in hun geldbuidels te tasten, slaat de Moskouse politie tegensprekende stadgenoten zonder veel omhaal regelrecht het ziekenhuis in".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.