+ Meer informatie

Nederland en Noorwegen borg voor gasvoorziening

Russisch aandeel gasmarkt stijgt

3 minuten leestijd

% ROTTERDAM — Zaterdag voerden de bestuurders van tram, bus en metro in Rotterdam aktie, omdat zij ingedeeld willen worden in een hogere salarisschaal met behoud van 6 procent ongemakkentoeslag. Om kracht aan hun eisen bij te zetten mochten alle passagiers zaterdag voor niets mee. Door middel van stickers maakten men kenbaar dat het openbaar vervoer die dag gratis was. Mede door het feit dat er festiviteiten waren in de binnenstad, was het reizigersaanbod zaterdag bijzondergroot. VENETIË — Nederland en Noorwegen hebben verklaard met hun gas desnoods voor een ongestoorde voorziening te kunnen zorgen in het geval de Russen de stroom van het gas afsnijden, dat zij via een nieuwe, nog aan te leggen pijpleiding aan een aantal Westeuropese landen willen leveren.

kies liever de fiets!
Kies 'm verantwoord. Bestel het boekje "Wat voor fieto?" door overmaking van f 8,50 op postgiro 234567 t4i.v. stichting: fiets!, Amsterdam.

Benaderd voor het project zijn niet alleen ons land, maar ook West-Duitsland, Frankrijk, Italië en België. Door de leiding zou het Russische aandeel in de totale Westeuropese gasmarkt stijgen van negen tot 25 procent, dat wil zeggen een kwart.

Slechts adviezen

Binnen de NAVO had vooral Washington vrees geuit, dat de Russische leveranties in geval van oorlog zouden kunnen worden afgesneden. Een rapport over het Russische gasproject werd zaterdag in Venetië besproken door de economische conunissie van de 15 leden tellende parlementaire vergadering van het Atlantische Bondgenootschap, die overigens slechts adviezen kan uitbrengen, zij het dat de regeringen deze meestal wel ter harte nemen. Vergaderd werd achter gesloten deuren. In het rapport wordt volgens een NAVOwoordvoerder gesteld, dat de landen die Russisch gas wiUen afnemen zich gedekt kunnen achten door de Nederlandse en Noorse garanties voor leveranties.

Eiffeltoren
Om te bekijken of de inhoud van de gidsen qua onderwerpenkeuze beantr woordt aan de verlangens van de gebruikers, heeft de Consimienten reisgids vier verschillende vakantiegebieden onder de loep genomen: Griekenland, Mallorca, Noorwegen en Parijs. Alras bleek dat er geen enkele reisgids feilloos is. Soms is dat niet te voorkomen: bepaalde gegevens, zoals prijzen en openingstijden zijn natuurlijk nogal variabel. Maar ook aan de vrij stabiele gegevens schort het één en ander. Weinig eenstemmigheid heerst er bijvoorbeeld over de hoogte van de Eiffeltoren, die varieert in de diverse gidsen van 390, 300 tot 327 meter, het uitzicht van 60 tot 90 kilometer, het aantal lijnen van de Parijse metro is nergens even groot en ook de lengte van het kanaal van Korinthië varieert noagal. Dat gebrek aan eenduidigheid wordt dan ook wel weer gecompenseerd: Mallorca wordt in de ANWB-gids en de kleine KÖsmosgids in nagenoeg dezelfde bewoordigen beschreven.

Beoordeling

Twee series komen als echt goed uit de bus: ANWB en Berlitz. De ANWB-serie bevat veel informatie voor automobilisten, maar minder voor fietsers en wandelaars, en geeft aan zowel praktische zaken als aan achtergronden veel aandacht. Overzichtelijk, redelijk goed hanteerbaar, maar wel wat saai. Ook bij de Berlitz-serie niets dan lof over de onderwerpkeuze, er staat vooral veel praktische informatie in en ook aan een aantrekkelijk uiterlijk is de nodige aandacht besteed.

De Dominicusportretreeks doet het ook aardig: leuk uitgevoerd en makkelijk leesbaar, maar de praktische zaken zijn wat onderbelicht terwijl ook de fietser niet de aandacht krijgt die hij verdient. Voor Elseviers reiskompas geldt ongeveer hetzelfde, wel worden praktische zaken hier voldoende belicht. Bij de Van Goor's reisgidsen (waarvan niet alle delen meer in de handel zijn) is de onderwerpkeuze matig en komen zowel praktische zaken als achtergronden te weinig aan bod. Verder zijn ze, ofschoon redelijk overzichtelijk en goed hanteerbaar, saai uitgevoerd.

Bij de kleine Kosmos-reisgidsen is de onderwerpkeuze ronduit slecht: voor automobilisten en openbaar vervoer-reizigers staat er weinig informatie in en fietsers en wandelaars komen er nog kariger af. De serie middenformaat reisgidsen van Kosmos doet het iets beter: een matige onderwerpkeuze, veel informatie voor automobilisten en reizigers met het openbaar vervoer, maar wederom zeer weinig voor fietsers en wandelaars. Voor de serie Reiswijzers van Het Spectrum geldt ongeveer hetzelfde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.