+ Meer informatie

De Masaï

2 minuten leestijd

Naast ontwikkelingsprojecten in de grote steden als Nairobi en Kisumu voerde de reis ook naar een project diep in de bush. In Zuidwest-Kenia (aan de grens met Tanzania) ligt het Loitagebergte. Dit gebergte is het stamgebied van de Masaï, één van de 41 stammen die het land telt. De Masaï leven als vele eeuwen geleden. Het is een half-nomadisch volk met een geheel eigen cultuur. De mannen houden zich bezig met jacht en vee, vrouwen doen de rest.

Een magnifieke herinnering draag ik mee aan de contacten met dit volk. We zagen hen, levend in hun boma's (hutten gebouwd in een cirkel), tijdens de jacht en op hun feesten.

Voor zo'n 7000 Masaï is het Ilkerin Loita Project opgezet. Dit project is begin jaren zeventig opgestart door een Nederlandse missionaris met als doel de ondersteuning van de Masaï, die steeds meer in de problemen komen door droogten en de verkleining van hun grondgebied.

Het feest bestaat voornamelijk uit het opvoeren van rituele dansen. Een schitterende ervaring om een volk van zo nabij in hun tradities mee te maken. Intensief contact is mogelijk door vertaling van de gesprekken door mensen van het Ilkerin-project. Toch moet je wel oppassen met deze mensen: ze zijn uiterst behendig in het gebruik van de speren en knuppels.

Eén ding is vreemd aan hun uiterlijke verschijning: terwijl ze gehuld gaan in felrode dekens en er blokken hout hangen in hun opengesneden oorlellen, dragen de meesten ook een quartzhorloge! Moesoeri sana

Een groot deel van de problemen waarmee de Keniase regering wordt geconfronteerd, komt voort uit het feit dat Kenia de snelstgroeiende bevolking ter wereld kent. De problemen op het gebied van werkgelegenheid en huisvesting zijn bijna onoplosbaar. Daarbij komt de gedachte van veel bewoners van het platteland, dat het in de stad wel beter zal gaan. Het gevolg is een enorme trek van het platteland naar de steden, waar de mensen een ontgoocheld bestaan in de krottenwijken wacht. Ontwikkelingswerk blijkt slechts een druppel op een ' gloeiende plaat te zijn, terwijl de druppel van de gestage bevolkingsgroei de emmer van ellende bijna doet overlopen. In Kenia begroet je elkaar in het Swahili met „Habari? Moesoeri sana!" Dat wil zeggen: „Hoe is het ermee? Het is goed!" Habari Kenia? Moesoeri sana!??

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.