+ Meer informatie

VVIO wil principeakkoord voorkomen

2 minuten leestijd

UTRECHT - De actiegroep Verplegenden en Verzorgenden in Opstand (VVIO) heeft gistermiddag aangekondigd groot materieel in te zetten om te voorkomen dat de leden van de AbvaKabo instemmen met het principeakkoord voor een nieuwe cao ziekenhuiswezen.

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) en de bonden, exclusief de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde, kwamen vrijdagavond tot een principeakkoord waarin een loonsverhoging van 3 procent voor iedereen is opgenomen. Onregelmatig werkenden gaan er volgens de afspraken 4,25 procent in inkomen op vooruit.

Volgens de VVIO klopt die voorstelling van zaken niet. De werkelijke loonsverhoging bedraagt slechts 1,33 procent, aldus woordvoerster J. Diesveld. Zij telt daarbij alleen mee de 0,32 procent die minister De Koning van sociale zaken en werkgelegenheid al vanaf het begin heeft geboden, de 0,8 procent die het kabinet later beschikbaar stelde en 0,21 procent van de NZR.

De rest van de loonsverhoging komt volledig uit verlaging van de pensioenpremie. De VVIO heeft dat steeds „een sigaar uit eigen doos" gevonden, omdat het deels werknemersgeld is. Bovendien bestaat er geen enkele garantie dat de werknemers in de gezondheidzorg hun loonsverhoging niet weer moeten inleveren als de pensioenpremies omhoog moeten, aldus Diesveld.

„Die verlaging van de pensioenpremie wordt gebruikt om het zeer magere akkoord van 1,33 procent te verkopen", zei de VVIO-woorvoerster. De actiegroep zal haar over het land verspreide „speerpunten" inzetten om te proberen leden van de AbvaKabo ertoe te bewegen niet akkoord te gaan met de principeovereenkomst. Veel VVIO-aanhangers zijn lid van de AbvaKabo. Vanuit Amsterdam rijdt een bus met VVIO-sympathisanten de ledenraadplegingen langs. De eerste twee bijeenkomsten werden gisteravond gehouden in Rotterdam en Tilburg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.