+ Meer informatie

Antilliaanse formatie op een oor na gevild

Alleen nog portefeuilles verdelen

2 minuten leestijd

WILLEMSTAD — De Antilliaanse kabinetsformateur, „Boy" Rozendal, heeft het afgelopen weekeinde voorgesteld de verantwoording voor de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij (ALM) niet aan één ministerie te geven maar er een zaak voor het hele kabinet van te maken. Daarmee ruimde hij het laatste grote struikelblok op voor de formatie van een nieuwe Antilliaanse regering.

Bovendien heeft de Democratische Partij van Rozendal de post van gevolmachtigde minister gegeven aan de NVP-U van de demissionaire premier Evertsz. Volgens welingelichte kringen in Willemstad blijft de huidige gevolmachtigde minister, Maduro daardoor op zijn post in Den Haag. Aanvankelijk leek het erop dat Maduro minister van Economische zaken zou worden. Die post gaat nu naar mr. Larmonie, ook van de NVP-U. Die partij zal ook de portefeuille van verkeer en vervoer gaan beheren.


Premier


De DP levert eveneens drie ministers. Rozendal wordt premier en minister van Algemene zaken. De twee anderen zijn Hernandez en Spencer. Welke post Hernandez gaat bekleden is nog niet duidelijk. Spencer krijgt waarschijnlijk het ministerie van Sociale zaken en arbeid. Hij is voorzitter geweest van het algemeen vakverbond op Curacao.


Voor de Arubaanse partij PPA worden de namen genoemd van de drie ministers, die nu nog in het kabinet-Evertsz zitten, namelijk Chance, Max Croes en mej. Frank. De heer Stanley Rogers wordt waarschijnlijk de vertegenwoordiger van de DP-Bovenwinden in de regering Rozendal. De huidige Bonairiaanse minister, Miguel Pourier, zou ook in het nieuwe kabinet een portefeuille krijgen.


Dinsdag komen de partijen weer bijeen in Willemstad om de verdeling van de portefeuilles verder te bespreken.


Een krant op Curacao merkte in een commentaar op de formatie op dat overal in de wereld een kabinetsformatie stuk kan lopen op principille punten. Maar dat dat op de Antillen, waar men zou denken dat de staatkundige verhoudingen tussen de Eilandgebieden een zwaar onderhandelingspunt zou zijn, niet het geval is. Wel dreigt de formatie te struikelen op de portefeuilleverdeling, aldus het blad.


Aanslag


Voor de MEP, de partij van Betico Croes die afscheiding wil van de Antillen, lijkt het succes van Rozendal moeilijk te verkroppen. De politie van Oranjestad heeft het afgelopen weekeinde éém van de campagneleiders van de mep gearresteerd in verband met de aanslag op de leider van de PPA, Trinidad. De politicus werd vanuit een passerende auto beschoten toen hij bij zijn huis de weg afreed. Hij bleef evenwel ongedeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.