+ Meer informatie

Aquarelcursus een groot succes

3 minuten leestijd

„Nee, ik heb nog nooit geschilderd." Het gros van de deelnemersaan de eerste Terdege-aquarelcursus,15 september jl., hield die dag voor het eerst een penseeltje vast. Enthousiast waren ze allemaal. Leuk, fijne sfeer, lekker rustig: de trefwoorden die bijna iedereen bezigde.

Kijk, dit is wat te dik hè", bekritiseert een keurige, grijzende dame liaar deze ochtend voltooide werkstukje. Ze wijst naar het voorbeeld van schilderes mevrouw Schutte: dat is luchtiger van opzet. Maar het tweede schilderwerkje lijkt al heel aardig.
Vrijwel elke cursist(e) -de heren zijn ver in de minderheid- vindt het eerste eigen werk mislukt. Maar al doende leert men, want het tweede oogt vaak beter. Een enkeling is reeds aan een eigen ontwerpje bezig. De lunchpauze (met gelegenheid om te wandelen) is door velen benut om 'materiaal' te verzamelen. Het is nog net wat overdreven om te zeggen dat de tuin van het Terdegegebouw kaalgeplukt is, maar op veel tafeltjes liggen besjes, wat bloemetjes, een paar blaadjes, eikeltjes of een plukje hei. „Ja, niets was veilig voor ons!", verklaart een mevrouw lachend.
Maar ook de takken met felrode bessen (Gelderse roos) die mevrouw Schutte heeft meegebracht en vooraan op een tafeltje staan te pronken, worden nageschilderd.

,,Dat losse"

De motieven om aan de cursus mee te doen zijn velerlei. Een dame van middelbare leeftijd: „Ik zag het in Terdege en ik dacht: wat leuk! Ik heb meteen m'n dochter gebeld" -ze wijst naast zich- „en in vijf minuten was het geregeld!" Ze straalt helemaal. „Weetje, ik kalligrafeer", legt een ander uit, „en als ik een wenskaart maakte, plakte ik er altijd een plaatje bij. Ik dacht: als ik deze cursus nu doe, kan ik er zelf wat bij tekenen." „Ik schilder met olieverf", deelt een meisje mee. „Maar dat is heel anders. Ik doe het heel precies, en aquarel is zo losjes. Hoewel, mevrouw Schutte doet olieverf net als aquarel", ze wijst naar een schilderij achter zich.
„Ik dacht dat het aquarel was! Ik vind dat mooi, dat losse. Maar je moet het durven. Kijk, vanochtend was ik veel te precies bezig." De heer naast haar -voorzien van palet en koffer vol materiaalschildert gewoonlijk eveneens met olieverf. Valt hier nog iets voor hem te leren? „Dat losse, wat ik op de foto's van haar schilderijen zag, dat trekt me zo aan. Dat wil ik leren." Volksschilderkunst behoort ook tot de "vooropleidingen".
En dat is ook „heel anders dan dit hoor."

In de thee

Met aanmeldingen voor de cursus liep het storm. In plaats van de geplande twee zijn er vier dagen volgeboekt, met een wachtlijst. En op de eerste dag wordt al gevraagd of er geen mogelijkheid is voor een vervolgcursus.
Aly Schutte-Borneman heeft het deze dag ook naar haar zin. Ze loopt langs de tafeltjes, maakt opmerkingen, geeft tips, doet een nieuwe techniek voor. „Heel gezellig", vindt ook zij het. En zoals zijzelf haar kwastje eens in de aardappels prikte, zo dopen sommige cursisten bijna het penseel in de kop thee in plaats van in het glas water.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.