Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Gevulde wraps met paprika en kipfi let

Wraps lijken op fl interdunne pannenkoekjes. Je kunt ze vullen met hartige of zoete ingrediënten en opgerold serveren. Ze zijn lekker voor tussen de middag, in plaats van een boterham, of als voorgerecht bij het avondeten.

Ingrediënten
voor 4 wraps:
û 2 kleurige paprika’s in reepjes of blokjes gesneden
û 2 fi jngesneden uien
û 200 gram gewassen taugé
û 1 fl inke eetlepel fi jn geknipte peterselie
û 1 fl inke eetlepel fi jn geknipte bieslook
û 200 gram (biologische) kipfi let in reepjes gesneden
û 2 eetlepels zoute ketjap
û 2 eetlepels water
û 4 wraps
û eventueel peper, zout en een teentje knofl ook
(voor 8 wraps neem je dubbele hoeveelheden)

Bereiding:
û Bak de kipfi letreepjes gaar in een beetje olie en houd ze apart.
û Bak in dezelfde olie de uien licht aan, voeg dan de paprika’s toe en drie minuten later de taugé. (Als je knofl ook gebruikt, voeg dit dan nu geperst toe.)
û Als alles beetgaar is, roer je de ketjap, het water en de peterselie erdoor en vervolgens de reepjes kipfi let.
û Verwarm de wraps zoals op de verpakking staat, vul ze met het warme mengsel en rol ze op in een puntvorm. Steek eventueel een cocktailprikker in de wrap om hem opgerold te houden.
û Leg de gevulde wraps voorzichting in een vuurvaste schaal.
û Zet de schaal ongeveer 4 minuten in een voorwarmde oven op 200 graden, zodat het gerecht nog even doorgewarmd wordt.
û Haal de wraps uit de oven en garneer ze met de bieslook.

Graan

Wereldwijd vormen granen de basis van ons voedsel. Het zijn eigenlijk zaden, in de vorm van aren, die we eten.

Graansoorten:
Tarwe, rogge, rijst en maïs zijn in Nederland de meest bekende graansoorten. Minder bekend zijn gerst, gierst, haver en spelt. In de Noord-Afrikaanse keuken worden veel (voorbewerkte) graansoorten gebruikt, zoals bulghur (voorgekookte geplette tarwekorrels) en couscous (grof griesmeel). Veel graansoorten zijn ook in de vorm van vlokken, meel, gries of grutten verkrijgbaar. Iedere graansoort heeft z’n eigen smaak en eigenschappen. Wissel daarom af en maak combinaties. Koop kleine hoeveelheden tegelijk (in veel natuurvoedingswinkels kun je granen en meel zelf scheppen) en bewaar ze op een koele, droge en donkere plek. Welvaartsproducten zoals suiker en witmeel hebben de afgelopen veertig jaar het gebruik van granen helaas verdrongen.

Voedingswaarde:
Granen bevatten een hoog gehalte aan koolhydraten en eiwitten. Daarnaast leveren de volle graankorrels ook vezels, onverzadigde vetzuren, mineralen (vooral ijzer, calcium en fosfor) en vitaminen (vooral B-vitamines).

Graanproducten:
Producten die op dezelfde manier bereid en gegeten worden als granen zijn boekweit of kasha (geroosterde boekweit) en quinoa (een fi jnkorrelig, eiwitrijk gewas uit Zuid-Amerika). Daarnaast worden granen verwerkt tot een uitgebreid scala aan producten. Een paar voorbeelden zijn: brood, muesli, tarwekiemen en natuurlijk pasta in allerlei soorten en maten. Seitan is gemaakt van tarwegluten, het heeft de structuur en het uiterlijk van vlees en is zeer eiwitrijk. Seitan is in natuurvoedingswinkel te koop, in potjes.

Zo te gebruiken:
Granen worden als bron van koolhydraten gegeten bij de warme maaltijd, op dezelfde manier als rijst. Volle graankorrels moeten eerst geweekt worden. Week ze ongeveer 8 uur en breng ze met het weekwater aan de kook (weekwater weggooien bij gebruik van niet-biologische granen i.v.m. achtergebleven gifstoff en). Rijst, gierst, boekweit en bewerkte graanproducten, zoals couscous en bulghur, hoeven niet gewassen en geweekt te worden. Als hoofdbestanddeel van de maaltijd wordt meestal circa 50 gram rauw product per persoon gerekend.


Vezels, kun je die eten?

Ja zeker, voedingsvezels zijn belangrijke voedingsstoffen, nodig voor het behoud van een gezonde spijsvertering. De term ‘voedingsvezel’ verwijst naar een groep heel verschillende, plantaardige stoff en. (In dierlijke producten zitten geen vezels.)

Vezels worden tijdens het spijsverteringsproces niet verteerd. Ze zorgen in de darm voor peristaltiek (darmbewegingen) en, omdat ze water vasthouden, voor een soepele massa. De onverteerbare resten komen in de dikke darm terecht en verlaten het lichaam met de ontlasting.

De meeste mensen denken dat ze wel genoeg vezels eten. Toch ligt het gemiddelde gebruik lager dan de aanbevolen hoeveelheden van 30-40 gram per dag. Darmproblemen zoals een te trage stoelgang, obstipatie en aambeien veroorzaken dan ook bij veel mensen ongemak. Voor de slanke lijn is een vezelrijke voeding ook gunstig. Vezels leveren nauwelijks calorieën en ze geven een verzadigd gevoel.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 2008

Terdege | 100 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 2008

Terdege | 100 Pagina's