+ Meer informatie

Turken blijven in Raad v* Europa

1 minuut leestijd

STRAATSBURG — Donderdagmiddag rond vijf uur heeft de assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg met een ruime meerderheid een resolutie goedgekeurd waarin wordt gezegd dat dat land voorlopig tot januari 1982 de tijd krijgt terug te keren tot een parlementaire democratie. '

Zolang zal dat land ook lid mogen blijven van de raad, een samenwerkingsverband van 21 democratische Europese landen. Griekenland ten tijde van het „kolonelsbewind" trad zelf uit de Raad van Europa nadat een procedure op gang was gezet om het land te verwijderen. AI een klein jaar wordt in de Raad gepraat over de verwijdering van Turkije. Men vindt het deze week in Straatsburg echter een hoopvol teken dat de Turkse militaire leiders hebben toegezegd nog dit jaar met het ontwerp voor een nieuwe grondwet te zullen komen.

Voor de beslissing Turkije in de Raad te handhaven stemden 65 leden ^an de assemblee, tegen stemden vijftien terwijl 40 leden zich van stemming onthielden. Het enige amendement van het tiental dat op de resolutie was ingediend, dat werd aangenomen, was van de Nederlandse christendemocraat Mommersteeg. Hierin werd de Turkse regering gewaarschuwd dat zij zich moet onthouden van marteling. Nederlandse christendemocraten en liberalen waren voor het uitstel dat de Turken werd verleend. De enige Nederlander die zich van stemming onthield was de socialist Piet Stoffelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.